Vineri, 17 ianuarie, a avut loc Tech for Climate, eveniment organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai.
În cadrul evenimentului au fost prezentate și premiate soluțiile inovative propuse de echipe interdisciplinare de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știință și Ingineria Mediului), care au colaborat cu studenți ai Universității din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design care sunt parteneri în proiect.
Cele opt echipe, formate din 60 de studenți, au identificat soluții creative la cele două provocări principale:Aceste soluții au avut ca scop sprijinirea eforturilor orașului Cluj-Napoca pentru atingerea neutralității climatice.
„Sunt extrem de mândră de numărul mare de studenți care au participat la proiect”, a declarat Adina Croitoru.
Anul acesta, în luna aprilie, va mai avea loc evenimentul de final de proiect în care vor fi prezentate detaliat rezultatele proiectului, precum și oportunitatea folosirii acestora ca premise pentru dezvoltarea altor proiecte care au scopuri similare.
Cu toții folosim aplicațiile de pe telefon, iar când ne aflăm într-un oraș nou sau trebuie să ajungem undeva și nu știm drumul, ne bazăm pe aplicațiile de navigare.
Echipa Brewcode a venit cu o aplicație inovativă prin care utilizatorul își poate personaliza traseul.
Acesta poate selecta traseul cu mai puțin trafic sau dacă merge în zonele cu verdeață din Cluj să găsească o potecă mărginită de copaci care oferă umbră și locurile unde se află o fântână cu apă potabilă.
Potrivit studenților care au creat aplicația, în timp ce aceasta îi ghidează prin oraș, Walk Safe oferă și posibilitatea de a alege rute mai sigure.
Tinerii își doresc ca pe viitor să adauge în aplicație și zonele care trebuie evitate în Cluj-Napoca fiind considerate periculoase.
Echipa Team 6 a dezvoltat o aplicație inovatoare care calculează amprenta de carbon generată de locuința ta, contribuind astfel la o viață mai sustenabilă.
Utilizatorii au la dispoziție un chestionar format din 50 de întrebări atent concepute pentru a colecta informații relevante despre consumul energetic, obiceiurile de locuire și alte aspecte legate de utilizarea resurselor.
Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, aplicația analizează răspunsurile și generează un scor detaliat ce reflectă impactul asupra mediului.
Pe baza acestui scor, utilizatorul primește în timp real recomandări personalizate, gândite să reducă consumul excesiv și să îmbunătățească eficiența energetică a locuinței.
Această soluție vine ca un pas important în lupta pentru protecția mediului și adoptarea unui stil de viață mai responsabil.
Studenții din echipa Ambergreen au oferit un instrument modern dedicat monitorizării și optimizării consumului de resurse al clădirilor publice din Cluj-Napoca.
Acest calculator avansat pentru amprenta de carbon colectează date despre utilizarea energiei, apei și altor resurse, oferind o imagine clară asupra impactului asupra mediului.
Pe baza acestor informații, aplicația generează recomandări personalizate pentru reprezentanții instituțiilor publice, ajutându-i să identifice soluții eficiente pentru reducerea consumului excesiv și adoptarea unor practici mai sustenabile.
Printr-o abordare orientată spre reducerea emisiilor și optimizarea resurselor, aplicația devine un aliat esențial în eforturile orașului de a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă.
Comisia Europeană a ales 100 de orașe din UE, inclusiv Cluj-Napoca, pentru a deveni neutre climatic până în 2030.
Pentru acest obiectiv ambițios, orașele vor primi finanțare de 360 de milioane de euro în perioada 2022-2023, bani care vor fi folosiți pentru mobilitate curată, eficiență energetică și planificare urbană ecologică.
Proiectul este cu atât mai important cu cât zonele urbane găzduiesc 75% din populația UE și sunt responsabile pentru peste 70% din emisiile de CO2 la nivel mondial.
Misiunea oferă celor 100 de orașe selectate beneficii importante precum consiliere personalizată, finanțare suplimentară și oportunități de colaborare prin intermediul platformei NetZeroCities, iar orașele vor trebui să elaboreze contracte în domeniul climei care să includă planuri concrete pentru atingerea neutralității climatice.
Acordul privind Orașele Verzi sau Green City Accord a fost o inițiativă lansată de Comisia Europeană pe 22 octombrie în anul 2020.
Cluj-Napoca a fost primul oraș din bloc comunist care a aderat la acest acord.
Prin acest proiect s-a urmărit creșterea nivelului de calitate a vieții pentru cetățeni printr-o infrastructură verde.
La mijlocul lunii iunie a anului 2021, primarul Emil Boc a prezentat modelele de bune practici ale Clujului, la evenimentul „Orașe și cetățeni care îndeplinesc misiunile UE”.
În cadrul sesiunii „Orașe și cetățeni care îndeplinesc misiunile UE”, primarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat câteva modele de bune practici din „orașul de pe Someș”.
Aceste modele vizează procesul de colaborare în ecosistemul local, mobilitate, dimensiunea verde, incluziune, educație și inovare.
Câteva obiective ambițioase pe care Clujul le urmărește pentru a se alinia la rigorile Uniunii Europene: