Cercetarea a analizat produsele disponibile în marile lanțuri de magazine precum Metro, Auchan, Carrefour, Lidl și Kaufland, dar și de la producători cunoscuți ca Vel Pitar, Boromir și Dobrogea.
Rezultatele sunt surprinzătoare: toți cozonacii analizați conțin aditivi alimentari (E-uri), iar unul dintre produse are nu mai puțin de 16 astfel de substanțe.
Mai mult, 70% dintre cozonaci conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471) și acid citric (E330), iar 60% au în compoziție carbonat de potasiu (E160a).
Cantitatea de nucă și cacao variază dramatic, de la doar 2,2% până la 45% din compoziție.
La capitolul zahăr, situația este la fel de alarmantă – unii cozonaci conțin până la 26 de grame de zahăr la 100 de grame de produs, echivalentul a aproximativ patru lingurițe.
În ceea ce privește valorile nutriționale, un cozonac poate avea între 286 și 382 de calorii la 100 de grame, între 4 și 18 grame de grăsimi, și între 0,1 și 1,73 grame de sare.
Din cei zece cozonaci analizați, 10% conțin 16 E-uri, 20% conțin 9 E-uri, 30% conțin 6 E-uri.
Restul produselor au între 1 și 8 aditivi alimentari.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro