Războiul din Ucraina, ziua 1020. Zelenski „ar putea lua în considerare” desfăşurarea de trupe europene în Ucraina / Liderul opoziţiei din Germania vizitează Kievul

Spread the love

Ucraina „ar putea lua în considerare” propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a desfăşura forţe europene de menţinere a păcii pe teritoriul său, dar numai după ce va înţelege clar calendarul de aderare la NATO, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski după întâlnirea cu Friedrich Merz, conform The Kyiv Independent.

Vezi mai multe articole din categoria externe Zelenski a mai spus că intenţionează să îl sune pe preşedintele american Joe Biden pentru a discuta despre o invitaţie de aderare la NATO pentru Ucraina.

„Vă spun sincer: putem lucra la propunerea lui Emmanuel Macron.

El a propus ca trupe ale acestei sau acelei ţări să poată fi prezente pe teritoriul ucrainean pentru a garanta securitatea în timp ce Ucraina nu este în NATO”, a declarat Zelenski după discuţiile cu politicianul german la Kiev.

Potrivit unor rapoarte media, Marea Britanie şi Franţa iau în considerare trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Ucraina în urma unei posibile încetări a focului.

Trupele europene care supraveghează o situaţie postbelică paşnică în ţară ar fi fost incluse într-un plan de pace al echipei preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

„Dar, mai întâi, trebuie să avem o înţelegere clară a momentului în care Ucraina va fi în UE şi NATO”, a declarat Zelenksi.

Oficialii ucraineni au declarat că aderarea la NATO este singura cale către o pace justă şi durabilă.

Deşi recunoaşte că ţara nu poate deveni membru cu drepturi depline pe fondul războiului la scară largă, Kievul a cerut aliaţilor să extindă cel puţin o invitaţie acum, ca un semnal clar de sprijin.

NATO a declarat că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare, însă membrii săi nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la o invitaţie.

SUA, Germania, Ungaria şi Slovacia nu sunt de acord.

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat, în cadrul unui forum de apărare desfăşurat în California, că pierderile Rusiei în războiul din Ucraina sunt nemaiîntâlnite şi că depăşesc chiar şi totalul tuturor pierderilor din conflictele care s-au desfăşurat de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial până în prezent.

Austin a transmis că Rusia a pierdut 700.

000 de militari (morţi şi răniţi) de la începutul invaziei, în februarie 2022.

Mai mult decât atât, cheltuielile militare ale Kremlinului au trecut de 200 de miliarde de dolari.

Austin spune că aceste cifre reprezintă o sumă uluitoare a agresiunii ruseşti.

Potrivit şefului Pentagonului, şi Ucraina a primit şi cheltuit, doar prin intermediul Grupului de Contact pentru Ucraina, 57 de miliarde de dolari sub forma unei asistenţe directe de securitate.

Rusia a pierdut 754 590 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 220 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9 519 tancuri, 19 589 vehicule blindate de luptă, 30 989 vehicule şi rezervoare de combustibil, 21 061 sisteme de artilerie, 1 253 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 023 sisteme de apărare aeriană, 369 avioane, 329 elicoptere, 20 093 drone, 28 nave şi bărci şi un submarin.

„Dorim ca acest război teribil să se încheie cât mai repede posibil şi pacea să fie restabilită în Europa”, a declarat Merz la sosirea în capitală.

Acesta a adăugat că vrea să-i asigure pe aliaţii de la Kiev că partidul CDU e alături de ei.

Merz a adoptat un ton mai dur faţă de Rusia decât cancelarul Olaf Scholz, afirmând că Germania ar trebui să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus pe care Volodimir Zelenski le doreşte de mult timp dacă armata rusă nu încetează bombardarea infrastructurii civile, conform Reuters.

„Numai dacă Ucraina este puternică, Putin va fi pregătit să intre în negocieri”, a declarat Merz.

„Dacă sprijinul nostru pentru Ucraina slăbeşte, atunci acest război va dura mai mult.

Dacă sprijinul nostru pentru Ucraina este consistent, atunci acest război se va încheia mai repede”.

Războiul din Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte ale campaniei dinaintea alegerilor anticipate din Germania, programate pentru 23 februarie după ruperea coaliţiei de guvernare.

Vizita mult planificată a lui Merz are loc la o săptămână după o călătorie surpriză a cancelarului în Ucraina, prima din ultimii doi ani.

Lasă un răspuns