Andreea Soare Sursă foto: BAE Systems Contractul include şi un ajutor pentru Ucraina.
Suedia a trimis deja 50 de vehicule CV90 Ucrainei şi a anunţat, anul trecut, că vrea să mai trimită astfel de vehicule armatei ucrainene.
Şi Ţările de Jos au contribuit cu fonduri pentru trimiterea de vehicule de acest tip Ucrainei.
Primele MLI-uri vor ajunge în Ucraina în 2026.
Comanda Danemarcei reprezintă triplul inventarului său curent de CV90 (40 în prezent).
Va ajunge la un total de 115 MLI-uri CV90.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Vehiculul de infanterie este o componentă esenţială a brigăzii pe care o construim în prezent.
Cele 115 vehicule de infanterie vor întări contribuţia Danemarcei la securitatea colectivă şi operaţiunile internaţionale”, a spus şeful armatei daneze, generalul maior Peter Boysen.
BAE a contruit un total de 1.
900 de vehicule CV90 în 17 variante pentru 10 ţări europene, dintre care 8 sunt state membre NATO.
Şi Ministerul Apărării Naţionale plănuieşte lansarea unei licitaţii pentru programul de înzestrare MLI.
În această competiţie şi-au anunţat participarea mai multe companii, printre care BAE Systems, cu CV90 şi AMV, Rheinmetall, cu Lynx KF41, General Dynamics, cu ASCOD, Hanwha, cu Redback, şi compania Otokar.
LA expoziţia BSDA de anul acesta, Brian Gathright, vice-preşedintele pe dezvoltarea de afaceri, a declarat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii că BAE este dispusă unei cooperări cu industria românească de apărare, dacă va primi contractul.
„Întreaga turelă poate fi produsă în România, asamblarea vehiculului, de asemenea, şi anumite părţi ale acesteia pot fi făcute locale.
Aşa funcţionăm, în general, cu CV90”, spunea acesta, în urmă cu câteva luni.
Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” constă în achiziţia a 298 de MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ.
MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.
Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,99 miliarde de euro.
Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape.
În etapa I, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial.
Etapa urma să fie iniţiată în anul 2023 şi să se deruleze pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031.
Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 mld.
euro.
Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031.
Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.
Armata României a luat decizia să doteze trei brigăzi cu maşini de luptă a infanteriei, o mişcare importantă, ţinând cont că, în acest moment, doar Brigada 282 Mecanizată, cu sediul la Focşani, este dotată cu mai vechiul MLI Jderul.
Acesta a fost construit sub licenţă după blindatele sovietice, dar a fost modernizat cu un tun 25 mm Oerlikon şi rachete Spike.