Sportivii clujeni au obţinut medalii de aur, bronz şi argint, la a 11-a ediție a Gimnaziadei (Jocurile Internaţionale Sportive Şcolare) din Bahrein.
Gimnaziada are loc la fiecare doi ani sub supravegherea Federației Internaționale de Sport Școlar (ISF).
Din 1990, au fost organizate zece ediții, prima în Belgia, iar cea mai recentă în Franța, în 2022.
Regatul Bahrain este gazda celei de-a 11-a ediții în 2024.
Ediţia din acest a început în 23 octombrie şi se desfăşoară până în 31 octombrie, cu participarea a aproximativ 5.
000 de sportivi reprezentând aproape 70 de țări.
Din Cluj-Napoca, sportivul Vígh Ervin Nándor, din clubul CS TranSilva Cluj, a făcut parte din lotul de 3 sportivi, toți băieți, la orientare în alergare.
Probele de orientare au fost organizate în rezervația naturală Al Areen Wildlife Park.
Ervin în cele două probe de concurs s-a clasat pe locul 3 la sprint și a obținut medalia de aur la medie distanță.
În baza celor două probe s-a calculat un clasament pe echipe (națiuni), unde lotul României (Ervin Vígh împreună cu Vlad Percec de la Clubul Babarunca din Săcele, județul Brașov) a luat medalia de bronz.
De asemenea, la Gimnaziadă a participat și clujeanca Vass Brigitta, care a obţinut două medalii de argint la 100 și la 200 metri bras, respectiv o medalie de aur la ștafetă mixtă de 4×100 m mixt.
„Prin includerea orientării în alergare în programul competițional al unei competiții multisport, această disciplină sportivă ajunge mai aproape de a candida cu succes pentru statutul de sport olimpic, un deziderat important al Federației Internaționale de Orientare pentru termen mediu”, a precizat Vörös Alpár István Vita, directorul Liceului Teoretic Apáczai Csere János Elméleti din Cluj-Napoca.
Gimnaziada este un eveniment multisport, în acest an participând sportivi în 26 ramuri sportive, precum înot, atletism, tir cu arcul, gimnastică aerobică și artistică, badminton, baschet 3×3, volei, handbal, box, volei pe plajă, șah, dans sportiv, scrimă, judo, karate, orientare, padel, tenis, taekwondo, tenis de masă, lupte, dar și patru discpline pentru sportivi cu deficiențe motorii, adică parasportivi, la înot, atletism, judo și badminton.
România participă pentru prima dată la acest eveniment internațional, reprezentat cu 206 sportivi la 22 ramuri sportive.
Participarea sportivilor a fost finanțată de către Federația Sportului Școlar și Universitar.