LIVE Înalt oficial american promite noi sancțiuni împotriva Iranului / Teheranul spune că răspunsul lor a fost „limitat” dar ar putea deveni unul „decisiv” dacă Israelul va răspunde

Spread the love

Un înalt oficial american promite noi sancțiuni împotriva Iranului și se așteaptă ca aliații să îl urmeze.

La rândul lui, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian spune că atacul Teheranului a fost un răspuns limitat care s-ar putea transforma într-unul „decisiv” dacă regimul israelian va răspunde.

06:04Înalt oficial american promite noi sancțiuni împotriva Iranului și se așteaptă ca aliații să îl urmeze.

Statele Unite spun că vor impune în curând noi sancțiuni asupra programului de rachete și drone al Iranului după atacul său de weekend asupra Israelului și că se așteaptă ca aliații și partenerii săi să ia aceleași măsuri.

Anunțul consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, vine după ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a sugerat că se lucrează la măsuri punitive, iar șeful Uniunii Europene pe politică externă, Josep Borrell, a declarat că biroul său lucrează la asta.

05:40Administrația Biden nu dorește ca tensiunile dintre Iran și Israel să escaladeze după atacul masiv al Iranului asupra Israelului din weekend, le-a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken liderilor evrei americani.

Blinken a convocat întâlnirea la Departamentul de Stat, în timp ce Israelul analizează cum și când să riposteze împotriva Iranului.

„Înțelegem și apreciem de ce israelienii simt că trebuie să răspundă”, a spus Blinken, conform notelor unui participant, confirmate de alți trei.

„După estimarea noastră, nu este în interesul Israelului sau al Americii ca acest lucru să escaladeze.

Cu toate acestea, aceasta este o decizie pe care Israelul trebuie să o ia.

Nu i-am spune niciodată Israelului ce să facă – doar oferim cele mai bune sfaturi pe care le putem da.

” 05:00Oficialii iranieni spun că vor să dea Israelului o lecție, scrie presa de la Teheran.

În timp ce statele occidentale, care au sprijinit Israelul în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, au condamnat Iranul pentru escaladarea tensiunilor la „niveluri fără precedent”, analiștii cred că Teheranul a fost forțat să ia măsuri din cauza comportamentului Occidentului.

„Israelul a încălcat fiecare lege și convenție internațională în ultimele 6 luni.

Occidentul a permis ca acest lucru să se întâmple, stabilind că regimul este deasupra legii.

Israelul a încălcat o altă lege atacând ambasada noastră, iar Occidentul nu a făcut nimic pentru a condamna actul”, a declarat Hassan Hani Zadeh, expert în afaceri internaționale.

„Ce trebuia să facă Iranul? Stai pe loc și vezi că o altă ambasadă este bombardată? Timp de două săptămâni întregi, Teheranul a încercat să determine Occidentul și Consiliul de Securitate al ONU să facă ceva, dar toți au decis să rămână tăcuți”, a adăugat el.

04:40Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian spune că atacul Teheranului împotriva regimului de la Tel Aviv a fost un răspuns limitat care s-ar putea transforma într-unul decisiv dacă regimul israelian își continuă „aventurile”.

Amir-Abdollahian a purtat marți o conversație telefonică cu omologul său japonez, Yōko Kamikawa, pentru a discuta despre relațiile bilaterale dintre Teheran și Tokyo, precum și despre cele mai recente evoluții regionale.

Lasă un răspuns