În timp, problemele de vedere îți pot afecta serios calitatea vieții și pot crește riscul de depresie, diabet și alte probleme de sănătate.
Practicarea unor obiceiuri simple, zilnice, te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea ochilor și să reduci riscul de probleme de sănătate în viitor.În acest articol îți spunem care sunt cele mai importante modalități prin care poți avea grijă de sănătatea ochilor tăi.
Cel mai important lucru de reținut este să te programezi la un consult optometric gratuit în Zalău pentru a te asigura că ochii tăi sunt cu adevărat sănătoși.
Expunerea ochilor la razele ultraviolete (UV) poate provoca daune în timp.
Purtarea ochelarilor de soare poate bloca radiațiile ultraviolete dăunătoare, scăzând riscul de boli oculare precum cataracta, arsurile solare și cancerul de ochi.
Ochelarii cu lentile fumurii pot oferi cea mai bună protecție împotriva razelor solare.
Privitul la ecranul calculatorului sau al telefonului pentru prea mult timp poate provoca: Pentru a-ți proteja ochii: Timpul petrecut în fața ecranelor nu este singurul mod de a-ți obosi ochii.
Atunci când citești o carte, probabil o ții aproape de ochi pentru perioade îndelungate.
Și această activitate poate duce la miopie, ceea ce înseamnă că obiectele îndepărtate sunt neclare, în timp ce obiectele apropiate sunt clare.
Se recomandă să iei pauze de lectură.
Exercițiile fizice regulate pot oferi beneficii pentru sănătatea ochilor (susțin sănătatea vaselor de sânge și reduc riscul de a dezvolta glaucom și retinopatie diabetică).
Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată în fiecare săptămână, plus două zile de antrenament de forță pentru mușchii tăi.
De asemenea, poți practica exerciții pentru ochi pentru a reduce tensiunea și încordarea ochilor în timp ce stai la birou.
Copiii și adulții trebuie să iasă des afară, chiar dacă fac exercițiile fizice recomandate în interior.
Copiii care petrec timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie în adolescență și la vârsta adultă.
Fumatul este rău pentru sănătate.
De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta boli oculare precum cataracta sau degenerescența maculară legată de vârstă.
Cercetările viitoare ar putea determina dacă fumatul țigărilor poate provoca, de asemenea, glaucom, boala oculară Graves, boli oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.
Alimentele pe care le consumi în fiecare zi îți pot îmbunătăți sănătatea ochilor.
Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E, betacaroten, acizi grași omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate ajuta la creșterea celulară, reduce inflamația țesutului ocular și limitează radicalii liberi care pot afecta ochii.
Pentru a obține nutrienții potriviți pentru ochi, consumă mese echilibrate, incluzând în dieta obișnuită unele dintre aceste alimente: Ochii uscați și oboseala oculară te pot face să dorești să te freci la ochi.
Acest lucru poate duce la probleme precum vederea redusă sau încețoșată, dureri de cap, inflamații, sensibilitate la ochi și la lumină.
Un alt motiv pentru a evita frecarea ochilor este acela că bacteriile sau virușii de pe degete sau mâini ar putea duce la conjunctivită.
În loc să freci ochii, folosește picături pentru ochi (lacrimi artificiale).
Ar trebui să te speli întotdeauna pe mâini înainte de a-ți atinge fața sau ochii și de a manipula lentilele de contact.
Aproximativ 1 din 3 purtători dezvoltă complicații, 1 din 5 infecții cauzate de lentilele de contact provocând leziuni ale corneei.
După o zi lungă, ultimul lucru la care te-ai putea gândi este să te demachiezi.
Însă, făcând acest lucru, îți protejezi ochii și reduci riscul de blefarită sau de inflamație a pleoapelor.
De asemenea, ar trebui să adopți bune practici de machiaj care îți pot proteja pielea și ochii, cum ar fi folosirea produselor făcute special pentru ochi, înlocuirea frecventă a machiajului (mai ales după o infecție oculară), evitarea aplicării machiajului în interiorul pleoapelor și evitarea folosirii produselor de machiaj în comun cu altă persoană.
Dacă folosești pensule sau bureți pentru a aplica machiajul în zona ochilor, spală-i în mod regulat.
Dacă folosești materiale periculoase la locul de muncă sau acasă, poartă întotdeauna ochelari de protecție.
Unele sporturi (hocheiul pe gheață, lacrosse) pot duce, de asemenea, la leziuni oculare.
Căștile cu măști de protecție pentru față sau ochelarii de protecție pentru sport cu lentile din policarbonat îți pot proteja ochii.
S-ar putea să crezi că vederea ta este bună sau că ochii tăi sunt sănătoși, dar vizita la medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic complet cu dilatare a ochilor este singura modalitate de a fi cu adevărat sigur.
În timpul unui examen oftalmologic complet, oftalmologul pune picături în ochi pentru a dilata sau lărgi pupila, pentru a permite mai multă lumină să intre în ochi.
Acest proces îi permite oftalmologului să se uite bine la partea din spate a ochilor și să îi examineze pentru a vedea dacă există semne de deteriorare sau de boală.
Poți beneficia de consult gratuit la magazinul Lensa din Zalău.
90% din cazurile de orbire cauzată de diabet poate fi prevenită.
Întreabă medicul ce trebuie să faci pentru a gestiona glicemia, tensiunea arterială și colesterolul.
Supraponderabilitatea și obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabet și alte afecțiuni sistemice, care pot duce la pierderea vederii (boala diabetică oculară sau glaucomul).
Dacă ai probleme în menținerea unei greutăți sănătoase, discută cu medicul.
Informațiile conținute în acest articol au doar un scop educațional și informativ și nu reprezintă un sfat medical sau de sănătate.
Consultă întotdeauna un medic sau un optometrist cu privire la orice întrebare pe care o ai despre sănătatea ochilor tăi.
Articol susținut de Lensa