Dezbatere intensă asupra Comasării Alegerilor în România: PNL insistă, PSD se opune

Spread the love

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a evidențiat luni necesitatea comasării alegerilor în România, susținând că organizarea a cinci rânduri de alegeri într-un singur an este „cât se poate de obositoare” pentru cetățeni. Cu toate acestea, declarația sa vine în contrast cu poziția liderului interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, care anterior a respins ideea comasării alegerilor, considerând că aceasta nu este constituțională.

Întrebat dacă alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc după turul al doilea al alegerilor prezidențiale sau între cele două tururi ale acestora, Ciucă a subliniat riscul ca oamenii să se simtă „sătui” și „uzați” de campania electorală, ceea ce ar putea afecta participarea la vot.

„Desfășurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Ca atare, în acest moment, știu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opțiuni”, a declarat Ciucă. Cu toate acestea, liderul PNL nu a furnizat detalii cu privire la propunerile concrete discutate în cadrul partidului.

Ciucă a menționat că a avut discuții preliminare cu PSD privind comasarea alegerilor, dar că nu s-a intrat în detalii concrete referitoare la momentul și modalitatea în care ar putea avea loc această comasare.

„Am discutat, de principiu, ideea, necesitatea unei comasări. Care dintre ele, când?… Nu am discutat”, a adăugat el.

Totuși, poziția liderului PSD, Marcel Ciolacu, rămâne fermă împotriva comasării alegerilor. Ciolacu a afirmat că o astfel de măsură ar fi neconstituțională și că modificările electorale ar trebui să se concentreze pe priorități precum fondurile europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și alte obiective importante pentru România.

În timp ce PNL pare să susțină ideea comasării, PSD rămâne rezervat, iar dezbaterea asupra acestui subiect continuă să polarizeze opiniile în rândul partidelor politice din România.

Lasă un răspuns