Cifre îngrijorătoare. Peste 90% dintre copiii din mediul rural au fost victime ale bullying-ului pe parcursul anului școlar 2023 – 2024.

Spread the love

  Peste 90% dintre copiii din mediul rural au suferit pe parcursul anului școlar anterior (n.

red.

2023 – 2024) cel puțin o situație de bullying în mediul școlar, potrivit raportului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” realizat de World Vision România.

  „Rezultatele cercetării ne arată din nou că, deși în România copiii noștri au foarte multe drepturi pe hârtie, la capitolul practică mai avem mult de lucrat.

În continuare avem copii fără acces la educație, servicii de sănătate, copii abuzați sau cărora familiile nu le pot oferi nici măcar strictul necesar.

Copii care merg la culcare flămânzi, care abandonează școala, umiliți acasă sau la școală.

Bunăstarea copiilor ar trebui să fie una dintre cele mai importante teme ale campaniei electorale, dar și să ocupe o poziție importantă în lista priorităților partidelor din România pentru următorii patru ani.

Vedem realitatea încă o dată în cifre clare, iar acest studiu oferă informație consistentă autorităților publice, decidenților, care să stea la baza adoptării unor decizii eficiente pentru îmbunătățirea calității vieții copilului din mediul rural.

Având o radiografie clară în față, alături de copiii și tinerii din Consiliul Consulativ al Copiilor, vom fi în continuare vocea copiilor din mediul rural și le vom aduce realitatea în fața autorităților”, a precizat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, potrivit sursei citate.

 Datele raportului arată că peste 19% dintre părinții chestionați consideră că uneori este nevoie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine, iar 9% dintre copii consideră același lucru.

8% dintre copii (aproximativ 86.

000 de copii) consideră că părinții îi tratează întotdeauna mai rău decât pe ceilalți copii din familie.

În mediul școlar, violența verbală este principala formă de violență pe care copiii o suferă.

93% dintre copiii din mediul rural au suferit pe parcursul anului școlar anterior cel puțin o situație de bullying în mediul școlar.

Aproximativ o treime (31%) dintre situațiile în care copilul a fost umilit în public, făcut de râs în fața colegilor l-au avut ca agresor pe profesor.

  43% dintre părinți și 29% dintre copii afirmă că în urma anunțării agresiunii nu s-a luat nicio măsură.

Potrivit sursei citate, 42% dintre gospodăriile din mediul rural cu copii nu au venituri salariale, astfel aproximativ 762.

000 de copii depind de venituri din ajutoare sociale, pensii sau surse neregulate de venit.

48% dintre copiii din mediul rural (aproximativ 864.

000 de copii) trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar.

Costul standard lunar pentru întreținerea unui copil (în afara cheltuielilor de îngrijire, educaționale și de sănătate), calculat la nivelul eșantionului este de 595 lei pe lună.

O treime dintre gospodăriile cu copii din mediul rural (32%) nu au mașină de spălat automată (în principal pentru că nu acces la apa curentă), arată raportul.

 De asemenea, 13% dintre copiii din mediul rural (aproximativ 236.

000 de copii) locuiesc în familii în care majoritatea adulților (peste 50% dintre aceștia) au maximum 8 clase absolvite (gospodării cu intensitate foarte ridicată a deficitului de educație).

Raportul arată că aproape un sfert (23%) dintre copii se duc întotdeauna sau uneori seara la culcare flămânzi pentru că nu există suficientă mâncare acasă, iar 24% dintre copiii din mediul rural mănâncă doar două mese pe zi.

Doar o treime dintre copiii din mediul rural mănâncă fructe, ponderea fiind în ușoară scădere odată cu creșterea în vârstă a copilului.

13% dintre copiii din mediul rural (aprox.

222.

000 de copii) mănâncă o pâine sau mai mult pe zi.

10% dintre copii (aproximativ 180.

000 de copii) nu luaseră cina în ziua anterioară aplicării chestionarului.

 

Lasă un răspuns