Laura Buciu Laura Buciu Camera inferioară a Congresului mexican a aprobat miercuri o măsură de abolire a majorităţii agenţiilor autonome care reglementează unele sectoare economice şi asigură transparenţa guvernamentală, o reformă care ar putea agrava tensiunile cu SUA şi afecta ratingurile de credit, conform Reuters.
Mexicul votează desfiinţarea agenţiilor autonome, pentru reducerea cheltuielilor publice Măsura se numără printre reformele constituţionale prezentate în februarie de fostul preşedinte Andres Manuel Lopez Obrador şi susţinute de actualul preşedinte Claudia Sheinbaum, care vizează reducerea cheltuielilor publice prin centralizarea aparatului de stat.
Parlamentarii din Camera Deputaţilor au votat cu 347 de voturi pentru, 128 împotrivă şi nicio abţinere, după ore întregi de dezbateri uneori aprinse, cu unele huiduieli şi insulte personale.
Joi este aşteptat un vot final privind obiecţiile la detaliile măsurii, înainte ca aceasta să treacă la Senat, unde partidul de guvernământ Morena deţine o largă majoritate.
Vezi mai multe articole din categoria externe Reforma propune desfiinţarea unor agenţii autonome, cum ar fi Cofece, autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor IFT, autoritatea de reglementare în domeniul energiei CRE, autoritatea de reglementare în domeniul hidrocarburilor CNH şi biroul pentru informaţii publice şi protecţia datelor INAI.
Funcţiile acestora vor fi preluate de alte organisme guvernamentale, inclusiv biroul oficial de statistică, autoritatea electorală şi ministerele.
Analiştii avertizează că reforma ar putea duce la conflicte cu Statele Unite şi Canada, deoarece Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA) impune o autoritate de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, mai ales că pactul urmează să fie revizuit la mijlocul anului 2026.
Sheinbaum a declarat că „independenţa tehnică” a agenţiilor autonome va fi menţinută, iar dispoziţiile speciale vor asigura conformitatea cu cerinţele USMCA.
În timp ce susţinătorii acestei măsuri au declarat că o guvernanţă mai raţionalizată ar economisi aproximativ 5 miliarde de dolari pe an şi ar reduce corupţia, criticii au susţinut că aceasta ar priva de finanţare proiecte importante, ar reduce transparenţa şi supravegherea şi ar concentra puterea asupra executivului.
Unii analişti au avertizat, de asemenea, că măsura ar putea declanşa potenţiale retrogradări ale ratingului de credit pentru Mexic, care are în prezent ratinguri de investiţii din partea Fitch, Moody’s şi S&P.
Reforma „implică o deteriorare suplimentară a cadrului instituţional al Mexicului, ceea ce creşte probabilitatea de retrogradare a ratingurilor de credit”, a declarat Gabriela Siller, director de analiză economică la Grupo Financiero BASE.
Agenţia de rating Moody’s a retrogradat recent perspectiva Mexicului de la stabilă la negativă, citând slăbirea instituţională şi politică ce ameninţă economia şi conturile guvernamentale după o revizuire judiciară controversată.