Andreea Soare Kim Yong Bok alături de generalul-maior Sin Kum Cheol şi generalul-colonel Ri Chang Ho au fost identificaţi de către Ucraina ca fiind generalii care supraveghează cei 10.
000 de militari nord-coreeni aflaţi în Rusia, notează Monitorul Apărării.
Rolul generalului colonel Kim Yong Bok în armata nord-coreeană a fost înconjurată de secretomanie.
S-a aflat anterior la comanda unei unităţi de forţe speciale de 200.
000 de militari, care au desfăşurat misiuni sub acoperire în Peninsula Coreea.
Acesta a apărut în spaţiul public prin iunie, când preşedintele Putin a vizitat Coreea de Nord şi când generalul a fost identificat ca numărul trei în Armata Coreei de Nord.
Vezi mai multe articole din categoria externe În iulie 2020, generalul-colonel Kim a fost fotografiat alături de Kim Jong Un la o ceremonie militară, dar apoi a dispărut în mare parte din spaţiul public.
Dislocarea lui în Rusia coincide cu formalizarea tratatului de apărare reciprocă dintre Rusia şi Coreea de Nord, care presupune ca cele două state să se apere una pe cealaltă în cazul unui atac armat din exterior.
Deşi cele mai multe dintre statele occidentale s-au arătat îngrijorate de prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia şi posibila dislocare a acestora, ulterior, în Ucraina, Kievul pare să nu se arate temător.
Generalul (rez.
) Volodymyr Havrylov, fost ministru adjunct al apărării în Ucraina, a declarat pentru MAS, săptămâna trecută, că militarii nord-coreeni nu au experienţa războiului modern şi a folosirii armelor de ultimă generaţie, aşadar, nu vor ridica prea multe probleme armatei ucrainene.
Întrucât o forţă similară celei trimise de Phenian în Rusia ar trebui să fie supravegheată de un general-maior, trimiterea acestui general cu o poziţie atât de înaltă în armata coreeană ridică semne de întrebare cu privire la adevăratul scop al prezenţei militarilor nord-coreeni în Rusia.
Kim Yong Bok ar putea fi trimis de Phenian pentru a învăţa din strategiile militare ale Rusiei, din tehnicile de război modern – precum folosirea artileriei, folosirea dronelor şi a unor categorii mari de forţă pe câmpul de luptă.
Toate aceste „lecţii” de la ruşi ar putea constitui paşii armatei nord-coreene spre o reformă militară, adaptată la noile tehnologii militare, necesare într-un eventual conflict cu Coreea de Sud, care are o armată cu mult mai modernă decât Coreea de Nord.