Marcel Ciolacu, vizită la Terapia Cluj: „Trebuie să investim în companiile care excelează”

Spread the love

  Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, alături de liderul PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, precum și de lideri ai PSD Cluj, prim-vicepreședintii Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu au efectuat, vineri, o vizită la compania Terapia Cluj.

 „Am vizitat Universitatea Tehnică, unde am stat de vorbă cu studenții și cu profesorii.

Avem un proiect început acolo pentru un Centru de Excelență, el va continua prin Compania Naționaă de Investiții.

 Vom vedea pe urmă cum facem cu utilarea”, a declarat Marcel Ciolacu.

 În urma discuțiilor cu CEO Terapia, Dragoș Damian, premierul Marcel Ciolacu a apreciat importanța investițiilor în învățământul dual clujean, precum și în companiile de excelență, care performează în domeniile lor de activitate.

 În acest sens, Marcel Ciolacu a subiniat însemnătatea susținerii domeniilor de activitate esențiale și a companiilor de excelență, precum este compania Terapia din Cluj.

 „Aici am stat de vorbă, împreună cu ministrul Cercetării, Bogdan Ivan și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, privind ce fonduri și ce program putem accesa, să fie totuși un efort din fonduri naționale, dar și din fonduri europene.

Am venit la domnul Damian, pe care îl cunosc de foarte mult timp, este cel mai mare critic al meu.

E omul pe care îl urmăresc de fiecare dată când publică ceva, mai ales în zona economică.

Este un om foarte ancorat în realitatea economică de bază.

De asemenea, activează într-un domeniu foarte important.

Suntem un stat care consumă multe medicamente, prin dimensiune în primul rând.

Vedem cât de des apar știri că nu există medicamente.

Am ajuns la o cheltuială de 1,2 miliarde de lei pe lună către Casa de Sănătate.

 Dacă am acest consum, ca stat mă gândesc cum să fac ca să produc mare parte din acest consum în România.

Când am vorbit prima oară de reindustrializare, au apărut veșnicele hăhăieli din lumea politică.

Eu nu vorbeam de reindustrializarea lui Ceaușescu energofagă, ci de o reindustrializare împreună cu partenerii privați.

Aici, la Terapia, au și experiență, au și know-how, au tot ce le trebuie ca să se dezvolte, să se extindă.

Nu suntem egali, cel care are excelență, acolo trebuie investit”, a explicat Marcel Ciolacu.

Învățământul dual clujean trebuie sprijinit pentru a se dezvolta, iar companiile care asigură educația și pregătirea tinerilor trebuie să aibă siguranța unei colaborări de durată în urma dezvoltării învățământului dual, pentru asigurarea forței de muncă.

„Marea provocare este forța de muncă.

Primul om cu care am vorbit de învățământul dual a fost Dragoș Damian, am înțeles tot sistemul, mi-a explicat foarte clar care este diferența dintre medicamentele generice și inovative.

Împreună cu domnii miniștri, căutăm finanțări pentru învățământul dual, pentru că foarte mulți tineri urmează aceste cursuri, dar foarte puțini rămân lângă angajatorul care a finanțat școlarizarea.

Viitorul României este în astfel de investiții majore, cu tehnologie numai din Germania, Italia aparaturile, nu am văzut nicio tehnologie chinezească sau ceva încropit, dimpotrivă, am văzut ceva performant.

De aceea și există o piață concurențială mare.

Cred că acesta este rolul unui prim-ministru și al unor miniștri, al unui guvern, să vină să vadă realitățile”, a mai adăugat Ciolacu.

 Potrivit lui Marcel Ciolacu, lucrările de realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj au ajuns la un progres de 20%, iar investiția va fi realizată în totalitate.

 „Spre exemplu, Spitalul Regional de la Cluj pe care îl facem este la 20%, continuăm lucrările la această investiție.

Sunt ferm convins, cu implicarea autorităților locale, cu atragerea de medici, ca județ aveți forță și excelență în multe domenii, e evident că veți putea mobila uman nivelul necesar.

Cum îl facem sustenabil? Din reforme, din sistem centralizat de achiziții, ca să nu mai cumperi o seringă cu un leu într-o parte și cu 10 lei în altă parte, cu eficiență la actul medical.

Unde este excelență, acolo trebuie investit, acolo trebuie să fie 10 asistente la un salon, trebuie să investim punctual și eficient, dacă vrem să schimbăm ceva în România.

Trebuie o regândire la cum abordezi zona de învățământ, zona de sănătate, pentru că 60% din sistemul bugetar din România o reprezintă sănătatea și educația.

Statul acum face investițiile: investim 5 miliarde în sănătate, 3 miliarde în învățământ, 1 miliard în învățământul dual.

Se investește în infrastructura rutieră, în căi ferate.

Toate aceste investiții se fac acum”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul vizitei făcute la Terapia Cluj.

 

Lasă un răspuns