Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă în doză de urgență pentru 48 de ore, deși inițial decizia era pentru 72 de ore.
De ce s-a răzgândit Ministerul Sănătății după câteva zile? Alexandru Rafila susține că a fost „o eroare de redactare” în ordinul inițial.
Întrebat, marți, cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgență, ministrul Sănătății a răspuns că nu crede că cineva va face asta.
Farmaciştii reclamă că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile lor transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului.
Un Ordin al ministrului Sănătății publicat recent în Monitorul Oficial prevedea că farmaciile pot elibera, fără prescripție medicală, antibiotice în doză care să acopere 72 de ore.
După doar câteva zile, Ministerul Sănătății a revenit și a decis ca farmaciile să poată elibera fără rețetă o doză de urgență pentru 48 de ore.
De ce s-a răzgândit Ministerul Sănătății?Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, marți, la Digi24, că a fost vorba despre „o eroare de redactare”: Întrebat, la Digi24, cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii pentru a lua doza de urgență, Rafila a răspuns că nu crede că cineva va face asta: „Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze raporte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic”.
Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor reclamă că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile lor transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului.
Asociaţia precizează, în privinţa „dozei de urgenţă” care poate fi eliberată de farmacist, că acesta nu este un concept nou şi că acordarea dozei de urgenţă dintr-un antibiotic „nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist”.
Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor aduce clarificări cu privire la Ordinul emis recent de Ministerul Sănătăţii, act normativ al cărui scop este acela de a reduce consumul de antibiotice, şi anunţă că va cere clarificări cu privire la implementarea acestuia, conform News.
ro:Forul critică modul în care ministerul a comunicat public aceste schimbări, acuzându-l că nu a ţinut cont de toate sugestiile lor:Potrivit Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, ordinul vizează doar medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, nu şi pe cele ce conţin substanţele specificate care se eliberează fără prescripţie medicală (categoria OTC), sau cele de uz topic (administrate topic, cu acţiune locală), şi nici preparatele magistrale (formulele individualizate care se prepară în farmaciile cu receptură).
Farmaciştii precizează că doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou, farmaciştii având şi până acum, conform legislaţiei, posibilitatea de a elibera medicamente de tip Rx în lipsa unei prescripţii, în situaţii pe care le identifică drept urgente şi necesare, într-o cantitate aferentă unei doze de urgenţă.
Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic.
Consumul de antibiotice crește în sezonul rece, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene, declara în toamna trecută Andrei Baciu, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care arăta că, într-un an, 4,2 milioane de români au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic.