Legea circulației stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, atunci când în vehicul se află doar șoferul.
Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă.
Până la o anumită vârstă, copiii trebuie să stea în scaune auto speciale, care sunt adaptate în funcție de greutatea și de înălțimea lor.
Orice copil va putea să călătorească în mașină doar dacă va fi instalat într-un astfel de scaun auto până la vârsta de 3 ani.
De asemenea, copiii care au o înălțime mai mică de 135 de centimetri vor putea călători cu mașina doar dacă stau în scaunul auto.
Bebelușii pot fi transportați pe scaunul din față, dar numai dacă sunt respectate toate regulile de siguranță, ceea ce înseamnă că cei mici se află într-un scaun omologat, sau coș, care este dotat cu chingi de ancorare.
Acesta se pune cu spatele la direcția de mers și, obligatoriu, se dezactivează airbagul frontal.
„Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă”, prevede Art.
97 (2.
3) din Codul Rutier.
În prezent, pentru a sta pe scaunul din față, un copil trebuie să aibă vârsta de minim 12 ani și înălțimea minimă de 150 de centimetri.
Pentru această categorie, trebuie folosită centura de siguranță a scaunului pentru adulți.
Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani și înălțimea sub 1,50 m sunt obligați să călătorească pe bancheta din spate și să utilizeze centura de siguranță adecvată greutății și înălțimii lor.
Cei care nu respectă aceste reguli pot primi amenzi între 660 de lei și 825 de lei și 3 puncte de penalizare.