Primarul Emil Boc, preşedintele Asociației Municipiilor din România, a vorbit în cadrul Summitului Autorităţilor publice municipale din România despre necesitatea trecerii la administraţie europeană bazată pe descentralizare şi autonomie locală.
„Credem că în perioada următoare, în perioada următorului mandat, trebuie să realizăm trecerea definitivă de la modelul administrativ, de la moştenirea administrativă comunistă, la modelul european de administraţie bazat pe descentralizare şi autonomie locală.
Când mă refer la moştenirea comunistă ştim că avem o restanţă majoră, e vorba de legea organizării administrativ-teritoriale.
Suntem singura ţară din UE în care încă ne mai conducem după o lege din 1968 bazată pe principiul centralismului democratic şi suntem în mijlocul UE care are ca şi nucleu central subsidiaritatea şi autonomia locală.
Sunt convins că mandatul următor va fi unul al regionalizării, descentralizării şi reorganizării administrativ-teritoriale pentru ca România să reuşească mai bine.
Mergem prost din perspectiva sufocării administrative, a ineficienţei şi a imposibilităţii de a putea corela programele sau evident de a putea să utilizăm cel mai bine resursele europene.
Decizia trebuie să fie luată de către autoritatea care este cea mai apropiată de către cetăţean, iar guvernul central să intre în teritoriu numai acolo unde guvernul local nu poate performa la nivel naţional.
Din nefericire acum este invers.
Centrul face aproape orice şi noi facem doar dacă avem voie.
Cred că aceste lucruri trebuie reglate”, a declarat Emil Boc, în cadrul Summitului Autorităţilor publice municipale din România.
Emil Boc a precizat că România are nevoie de un proces amplu de debirocratizare.
„Avem nevoie de un amplu proces de debirocratizare şi de eliminare din actele normative a procedurilor costisitoare, a procedurilor complicate care ne îngreunează viaţa.
Flexibilitatea şi simplificarea trebuie să fie cuvintele de ordine şi pentru noi la nivel local, dar şi la nivel naţional.
Avem nevoie de modificări legislative pentru a putea face asta.
Este în avantajul mediului de afaceri şi în avantajul autorităţilor locale”, a mai precizat Emil Boc.
În cadrul Summitului Autorităţilor publice municipale din România, Emil Boc, a vorbit şi despre necesitatea tranziţiei verzi digitale a României.
„Cred că trebuie să abordăm cu maximă seriozitate dimensiunea europeană a tranziţiei verzi digitale şi a politicii de coeziune.
Cu siguranţă cu toţii vedem ce se întâmplă în materie de schimbări climatice.
Ele nu mai pot fi ignorate.
Sunt resurse financiare importante alocate pentru acest domeniu.
Dacă nu vom avea strategia capabilă de a atrage aceste resurse, vom putea pierde trenul european care ţine de tranziţia verde şi digitală.
Avem ca reper planul Draghi.
El spune că Europa are nevoie în următorii 5 ani de 800 de miliarde de euro anual.
Aceşti bani sunt necesari doar pentru a pune în practică actualele obiective ale UE aprobate.
Jumătate din bani trebuie să meargă pe tranziţia verde, pentru a avea energie mai ieftină, pentru a putea să ai mobilitate alternativă la maşină, pentru a putea susţine industria să treacă la componenta verde.
România trebuie să fie parte la toate acestea.
Aproximativ 70% din gazele cu efect de seră se întâmplă la nivel municipal, acolo avem nevoie de intervenţie.
Va fi foarte importantă vocea României la masa Consiliului European.
Noi înainte de a face digitalizarea, înainte de a avea trenuri cu hidrogen şi înainte de a face lucrurile de inteligenţă artificială, trebuie să determinăm infrastructura de bază.
Nu e finalizată în această ţară”, a mai explicat Emil Boc.