La scurt timp după ce a salutat la Belgrad un „parteneriat (.
.
.
) care se consolidează cu Serbia, al cărei viitor este în Uniunea Europeană”, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat să se întâlnească cu premierul sârb, care tocmai se întâlnise cu un ministru rus, relatează AFP.
În a treia zi a turneului său în Blacanii de vest, Ursula Von der Leyen a sosit la Belgrad, din Bosnia Herţegovina, şi s-a întâlnit cu preşedintele sârb Aleksandăr Vucici.
Aleksandăr Vucici a decis să nu participe, săptămâna aceasta, la summitul BRICS în Rusia, la care Serbia a fost reprezentată de patru miniştri, în ciuda faptului că a fost invitat de către preşedintele rus Vladimir Putin.
După întâlnirea cu şeful statului sârb, Ursula Von der Leyen a lăudat eforturile Serbiei de a desfăşura reforme necesare în negocierile sale de aderare la UE şi în alegerile sale strategice.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Ţin să spun că prezenţa mea aici, azi, în a patra mea vizită în Balcani de când am preluat funcţia, este un semnal foarte clar că viitorul Serbiei este în UE”, a declarat într-o conferinţă de presă Ursula von der Leyen.
„Parteneriatul între UE şi Serbia se consolidează”, a adăugat ea, fără să evoce faptul că Serbia nu s-a aliniat sancţiunilor impuse de UE Moscovei după invazia Ucrainei.
Înaintea unei cine cu preşedintele sârb, Ursula Ursula von der Leyen urma să se întâlnească cu premierul sârb Milos Vucevic, însă această reuniune a fost anulată în ultimul moment.
Motivul anulării este faptul că acesta s-a întâlnit cu ministrul rus al dezvoltării economice, Maxim Reşetnikov, care se afla de asemenea în vizită la Belgrad.
„Am anulat întâlnirea cu premierul (sârb) în urma întâlnirii (sale) cu ministrul Economiei din Federaţia Rusă”, a declarat pentru AFP ambasadorul Uniunii Europene în Serbia, Emanuele Giaufret.
Potrivit acestuia, a existat „un indiciu al intenţiei Serbiei de a consolida relaţiile economice în alte domenii cu Federaţia Rusă”.
Această intenţie „era observabilă”, potrivit lui Emanuele Giaufret, într-o declaraţie „publicată pe site-ul guvernului sârb, înainte de a fi retrasă” de pe acesta .
„În acest sens, preşedinta Comisiei a considerat că nu există niciun motiv pentru a organiza întâlnirea cu prim-ministrul,” a declarat ambasadorul.
Preşedintele sârb, care şi-a reiterat vineri intenţia de a conduce Serbia către UE, a discutat duminică cu Vladimir Putin, prima lor convorbire la telefon din ultimii doi ani şi jumătate.