Laura Buciu Laura Buciu Directorul general William Lewis a declarat că decizia este o întoarcere „la rădăcinile noastre de a nu susţine candidaţii prezidenţiali”, adăugând că ziarul nu va susţine niciun preşedinte nici în viitor.
Această decizie încalcă o tradiţie de decenii, ziarul susţinând un candidat în majoritatea alegerilor prezidenţiale începând cu anii 1970 – toţi fiind democraţi.
Aceasta urmează unui anunţ similar făcut săptămâna trecută de Los Angeles Times, care a declarat că nu va susţine niciun candidat la preşedinţie în acest an.
Vezi mai multe articole din categoria externe Redactorul editorial de la Los Angeles Times a demisionat după decizia companiei.
„Demisionez pentru că vreau să clarific faptul că nu sunt de acord cu tăcerea noastră”, a declarat Mariel Garza pentru Columbia Journalism Review.
„În vremuri periculoase, oamenii oneşti trebuie să se ridice.
Acesta este modul în care eu mă ridic”.
Potrivit lui Garza, LA Times plănuise să o susţină pe candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris, dar planul a fost blocat de proprietarul ziarului, miliardarul Patrick Soon-Shiong.
În urma demisiei jurnalistei Garza, Soon-Shiong a revenit asupra acestei afirmaţii, scriind într-o postare pe reţelele de socializare că a „oferit ocazia” consiliului editorial al ziarului „să elaboreze o analiză factuală a tuturor politicilor pozitive şi negative ale fiecăruia dintre candidaţi în timpul mandatelor lor la Casa Albă şi modul în care aceste politici au afectat naţiunea”.
El a declarat că consiliul „a ales să păstreze tăcerea” în loc să urmeze sugestia sa, pe care a declarat că a acceptat-o.
În cazul Washington Post, ziarul a raportat că angajaţii paginii editoriale au redactat un proiect de susţinere a lui Harris, dar acesta nu a fost încă publicat, citând două surse informate cu privire la succesiunea evenimentelor care nu au fost autorizate să vorbească public.
Citând aceleaşi surse, ziarul a adăugat că decizia de a nu publica susţinerea pentru Harris a fost luată de proprietarul ziarului, fondatorul Amazon, Jeff Bezos.
Într-un articol publicat vineri pe site-ul The Post, Lewis a declarat că ziarul „se întoarce la rădăcinile noastre de a nu susţine candidaţii la preşedinţie”.
„Recunoaştem că acest lucru va fi citit într-o serie de moduri, inclusiv ca o susţinere tacită a unui candidat, sau ca o condamnare a altuia, sau ca o abdicare de responsabilitate.
Acest lucru este inevitabil”, a scris Lewis.
„Noi nu o vedem aşa.
O vedem ca fiind în concordanţă cu valorile pe care The Post le-a susţinut întotdeauna şi cu ceea ce sperăm de la un lider”.
El a adăugat că a fost, de asemenea, „o declaraţie în sprijinul capacităţii cititorilor noştri de a se hotărî singuri” cu privire la cine să aleagă preşedintele.
Marty Baron, fost editor executiv al The Post, a descris decizia drept „laşitate, cu democraţia ca victimă”.
„O slăbiciune tulburătoare la o instituţie renumită pentru curaj”, a adăugat el.
Spre deosebire de The Washington Post şi LA Times, The New York Times a susţinut-o pe Harris în septembrie, descriind-o drept „singura alegere patriotică pentru funcţia de preşedinte”.
Candidatul republican Donald Trump a primit vineri o susţinere din partea The New York Post – tabloidul deţinut de magnatul media Rupert Murdoch.
„America este pregătită pentru ca eroicul Donald Trump de astăzi să revendice preşedinţia”, se arată într-un articol de opinie din ziar.