Înalţi funcţionari ai UE se întâlnesc zilnic pentru a sublinia domeniile în care o preşedinţie Trump ar putea provoca cele mai mari dificultăţi blocului comunitar, afirmă surse citate de Financial Times.
Sursele FT au declarat că subiectele în discuţie includ modul de a rezista unor noi taxe comerciale, de a compensa încetarea ajutorului SUA pentru Ucraina şi de a menţine sancţiunile împotriva Rusiei dacă Washingtonul îşi ridică restricţiile.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Toată lumea ia totul mult mai în serios”, a declarat un înalt diplomat al UE.
„Încercăm să ne asigurăm că nu vom fi luaţi prin surprindere”.
Pregătirile includ discuţii oficiale între ambasadorii UE şi personalul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi grupuri informale de diplomaţi europeni de rang înalt care analizează posibile strategii.
Trump a promis să impună tarife unice de 10% la toate importurile şi critică sprijinul acordat de SUA Kievului şi este sceptic cu privire la NATO, care susţine apărarea Europei.
Sondajele sugerează că Donald Trump se află la egalitate cu vicepreşedintele Kamala Harris înainte de alegerile din 5 noiembrie şi a depăşit-o pe rivala sa ca fiind candidatul în care americanii au cea mai mare încredere în economie, potrivit unui sondaj Financial Times publicat săptămâna aceasta.
„Din punctul meu de vedere personal, vom avea probleme.
Probleme mari”, a declarat un diplomat UE cu privire la o victorie a lui Trump.
„Acest element perturbator va fi uriaş, iar imprevizibilitatea va fi uriaşă”.
Charles Michel, preşedintele Consiliului Europea, a declarat pentru FT că o victorie a lui Trump ar duce la „decizii imediate” ale noii administraţii americane „care ar avea un impact imediat, un impact uriaş pe termen scurt în Europa, cu siguranţă”.
Michel a adăugat: „Dacă va fi Trump, ar fi un semnal de alarmă suplimentar că trebuie să acţionăm mai mult pentru a ne lua destinul în propriile mâini”.
Oficialii de la Bruxelles se tem că taxele anunţate de Trump ar putea reduce exporturile UE către SUA cu aproximativ 150 de miliarde de euro pe an.