LIVE TEXT  Război în Orientul Mijlociu: armata israeliană a intrat în Liban, sunt bombardamente masive în sud / Atacul are aprobarea Departamentului de Stat al SUA / IDF îl vizează pe Mounir Maqdah, liderul Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, aripa armată a Fatah

Spread the love

Război în Orientul Mijlociu: armata israeliană a intrat în Liban, bombardamente masive în sud Cel puţin 95 de persoane au fost ucise şi 172 au fost rănite în atacurile israeliene asupra regiunilor de sud ale Libanului, estul Văii Bekaa şi Beirut în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi dimineaţa Ministerul Sănătăţii din Liban.

Vezi mai multe articole din categoria social O lovitură israeliană în Liban l-a vizat, marţi dimineaţa, pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor Al-Aqsa, declară doi oficiali palestinieni de securitate.

IDF a început, luni, o operaţiune terestră ţintită şi delimitată în sudul Libanului împotriva ţintelor şi infrastructurilor teroriste ale organizaţiei teroriste Hezbollah.

„Aceste ţinte sunt situate în sate din apropierea frontierei şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului”, a precizat IDF.

Armata a adăugat că operaţiunea va continua „în funcţie de evaluarea situaţiei şi în paralel cu luptele din Gaza şi din alte zone”.

Bombardamente puternice în Liban au avut loc de-a lungul frontierei în zona de nord a Kiryat Shimona.

Oraşele Marjayoun, Wazzani şi Khiam au fost bombardate.

Cel puţin trei civili au murit în atacurile israeliene lângă Damasc.

Presa siriană a relatat acest lucru.

Ministerul sirian al Apărării a subliniat că agresiunea israeliană, efectuată cu rachete şi drone, a provocat „moartea a trei civili, rănirea altor nouă şi a provocat pagube materiale importante”.

„Sistemele noastre de apărare aeriană au interceptat majoritatea rachetelor şi dronelor”, a adăugat el ministerul Damascului, conform publicaţiei L’Orient-Le Jour.

Israelul a lovit o clădire din tabăra de refugiaţi palestinieni Ain El-Hilweh lângă Sidon, sudul Libanului.

Times of Israel relatează, citând Reuters.

Aceasta este cea mai mare dintre taberele palestiniene din ţară.

Potrivit zvonurilor, Israelul îl viza pe Mounir Maqdah, comandantul Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa.

Avioane israeliene au efectuat un atac cu drone în sudul Libanului la locuinţa lui Mounir Maqdah, liderul Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, aripa armată a Fatah.

Acest lucru a fost raportat de L’Orient-Le Jour.

„Nu va exista o ocupare pe termen lung” a sudului Libanului.

Oficialii israelieni au declarat acest lucru la CNN, fără a preciza însă durata a operaţiunii la sol.

Trupele israeliene – adaugă ei – sunt concentrate pe eliminarea „ameninţărilor imediate” de-a lungul graniţei.

Cel puţin 10 rachete au pătruns în nordul Israelului din Liban.

Unele au fost interceptate, în timp ce altele au căzut la sol, spune IDF.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat oficial pasul înainte făcut de IDF, la care toată lumea se aştepta după ce Israelul a informat Washingtonul despre intenţiile sale.

La scurt timp după, mass-media libaneză, inclusiv Al Manar TV, a raportat bombardamente de artilerie în apropierea satelor de graniţă Wazzani, Khiyam, Alma el Chaab şi Naqura.

Uciderea lui Hassan Nasrallah „este un pas important, dar nu va fi ultimul”, următoarea mişcare în războiul împotriva Hezbollah „va începe în curând”, avertiza ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, în timp ce pe teren atacurile au multiplicat semnele unei operaţiuni „iminente”.

Seara, IDF a declarat teritoriile de la graniţă Metula, Misgav Am şi Kfar Giladi,„zonă militară închisă”, în timp ce de cealaltă parte a Liniei Albastre trupele de menţinere a păcii UNIFIL au fost „forţate” să oprească activităţile de patrulare, aşa cum a anunţat Naţiunile Unite.

Armata regulată din Beirut şi-a părăsit poziţiile în apropierea graniţei de sud, retrăgându-se 5 km.

Guvernul lui Benjamin Netanyahu şi-a asigurat aliatul american că va fi o acţiune „mai limitată” decât se aştepta iniţial (şi cea din 2006), menită să elimine ameninţarea Hezbollah, care continuă să lanseze rachete şi rachete spre nordul Israelului.

Lasă un răspuns