Fugarul pro-rus Ilan Şor bagă beţe în roate aderării Republicii Moldova la UE

Spread the love

Un ministru din Republica Moldova a îndemnat duminică cetăţenii să se ferească de „hoţi, fugari şi bandiţi”, după ce oligarhul pro-rus Ilan Şor s-a angajat să plătească alegătorii pentru a vota „Nu” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Fugarul pro-rus Ilan Şor bagă beţe în roate aderării Republicii Moldova la UE Pe lângă alegerile prezidenţiale de pe 20 octombrie, alegătorii vor participa şi la un referendum privind modificarea constituţiei pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, să facă presiuni pentru aderarea la UE.

Cel mai vocal oponent al aderării la UE, omul de afaceri pro-rus Ilan Şor, s-a oferit într-o postare publicată în weekend pe Telegram să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari (aproximativ 26 de euro) dacă se înscriu în campania sa.

Vezi mai multe articole din categoria social El a mai spus că alegătorii ar primi recompense şi mai mari dacă ar vota „nu” la referendum.

Şor a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în contumacie, pentru rolul său în dispariţia a un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Exilat în Rusia, el conduce acum blocul electoral „Victoria”, căruia i-a fost interzis să participe la campanie.

Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că oponenţii campaniei pentru UE „folosesc bani pentru a cumpăra voturi şi oameni”.

„Ei folosesc propaganda pentru a răspândi minciuni despre Uniunea Europeană şi a speria oamenii cu tot felul de poveşti”, a scris el pe Telegram.

„Să nu-i credem pe hoţi, fugari şi bandiţi”.

Preşedinta Maia Sandu, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina şi consideră Moscova drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Moldova, le-a mai spus alegătorilor, într-un discurs ţinut sâmbătă, să fie atenţi la fraude.

„Mincinoşii încearcă să ne intimideze şi să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim”, a spus ea.

„Nu trebuie să îi lăsăm să ne decidă soarta”.

Lasă un răspuns