Cel puţin 63 de persoane au murit în SUA din cauza uraganului Helene

Spread the love

  Bilanţul uman al uraganului Helene în estul şi sud-estul Statelor Unite a urcat la cel puţin 63 de morţi, potrivit autorităţilor, iar milioane de americani din 10 state se confrunte cu pene de electricitate, informează AFP.

 Cel puţin 24 de persoane au murit în Carolina de Sud, 17 în Georgia, 11 în Florida, 10 în Carolina de Nord şi una în Virginia, potrivit unui bilanţ compilat de AFP pe baza declaraţiilor autorităţilor locale.

Helene a atins uscatul în nord-vestul Floridei joi seară cu forţa unui uragan de categoria 4 pe o scară cu 5 trepte, însoţit de vânturi cu viteze de până la 225 de kilometri pe oră.

Uraganul a avansat apoi către nord şi s-a diminuat în intensitate, lăsând în urma sa un peisaj dezolant de distrugeri.

„Sunt profund întristat de pierderile umane şi de distrugerile provocate de uraganul Helene”, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden.

„Drumul către redresare va fi lung”, a adăugat el.

Statele Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Tennessee au declarat stare de urgenţă federală.

Au fost mobilizate peste 800 de efective ale Agenţiei federale pentru gestionarea catastrofelor (FEMA).

Retrogradat acum la categoria „ciclon post-tropical”, Helene urmează să afecteze valea Ohio şi zona centrală a Munţilor Apalaşi, a anunţat Centrul naţional pentru uragane (NHC), care a avertizat că penele de electricitate ar putea fi „de lungă durată”.

Echipele de intervenţie au fost activate pentru a restabili curentul şi a face faţă consecinţelor unor inundaţii masive, care au distrus locuinţe, drumuri şi afaceri.

Însă eforturile lor sunt îngreunate de terenurile accidentate şi de căile de acces blocate.

„Doar câteva magazine mai sunt deschise, iar stocurile sunt limitate.

Îmi fac griji pentru familiile cu copii”, a mărturisit Steven Mauro, un locuitor din Valdosta, statul Georgia.

„Principala problemă este electricitatea”, a comentat un alt rezident, sugerând că oamenii ar trebui să rămână acasă întrucât ”semafoarele nu funcţionează”.

Potrivit site-ului poweroutage.

us, peste 2,6 milioane de persoane erau în continuare afectate de pene de electricitate duminică dimineaţă în Statele Unite, din Florida până în sud-estul Indiana.

La Cedar Key, o insulă cu 700 de locuitori de pe coasta de vest a Floridei, acoperişurile caselor au fost smulse, iar pereţii avariaţi.

În Carolina de Sud şi-au pierdut viaţa doi pompieri.

Zone extinse au fost distruse de alunecări de teren şi de viituri intense care s-au produs până în Asheville, Carolina de Nord.

Riscul ruperii barajului de la Nolichuky, situat în statul Tennessee, a fost eliminat sâmbătă de autorităţile locale, după inundaţiile record.

Rezidenţii care locuiesc în aval au fost autorizaţi să se întoarcă la domiciliu.

În localitatea Erwin, din acelaşi stat, peste 50 de pacienţi şi angajaţi refugiaţi pe acoperişul unui spital au fost evacuaţi cu ajutorul unui elicopter.

După ce s-a format în Golful Mexicului, Helene s-a deplasat deasupra unor ape deosebit de calde.

„Probabil că aceste ape foarte calde au jucat un rol în intensificarea rapidă a lui Helene”, a subliniat climatologul Andra Garner pentru AFP.

Prin încălzirea apelor mărilor, schimbările climatice cresc probabilitatea intensificării rapide a furtunilor şi sporesc riscul de uragane puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

/documente/stories//2024/09/29/66f941e11d19b_usa-sursa-weatherradar-us-x.jpg” />

Lasă un răspuns