Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Se afla în fruntea teroriştilor din 1992

Spread the love

Andreea Tobias Hassan Nasrallah, despre care Israelul a afirmat că a fost ucis într-un atac asupra sudului Beirutului, a transformat Hezbollah într-una dintre cele mai puternice forţe paramilitare din Orientul Mijlociu.

Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Se afla în fruntea teroriştilor din 1992 Unul dintre membrii fondatori ai grupării formate în urmă cu patru decenii cu ajutorul Iranului, Nasrallah a urcat la conducerea Hezbollah în 1992, conform CNN.

El l-a înlocuit pe predecesorul şi mentorul său, Abbas Musawi, în funcţia de secretar general al Hezbollah, după ce acesta a fost ucis de un elicopter israelian.

Născut la Beirut, în august 1960, dintr-un băcan şi soţia sa, Nasrallah şi-a petrecut adolescenţa în umbra războiului civil din Liban.

Vezi mai multe articole din categoria social Atunci când Israelul a invadat Libanul în 1982, Nasrallah a adunat un grup de luptători pentru a rezista ocupaţiei – care avea să evolueze în Hezbollah.

Sub conducerea lui Nasrallah, gruparea militantă libaneză a trecut de la un grup de militanţi dezorganizaţi la o forţă de luptă regională.

El a condus creşterea forţelor Hezbollah – se crede că luptătorii şi rezerviştii săi sunt în număr de 100.

000 – precum şi proliferarea arsenalului său, care se mândreşte cu rachete cu rază lungă de acţiune, rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune şi drone.

În declaraţia prin care a anunţat moartea sa, armata israeliană a declarat că Nasrallah a fost responsabil pentru uciderea multor civili şi soldaţi israelieni, precum şi pentru planificarea şi executarea a mii de activităţi teroriste.

Aceasta l-a numit „factorul central de decizie şi liderul strategic al organizaţiei”.

Lasă un răspuns