Sursa foto: Biroul Preşedintelui Ucrainei Peste 30 de ţări şi Uniunea Europeană au adoptat o Declaraţie Comună de Sprijin pentru Redresarea şi Reconstrucţia Ucrainei în timpul unei întâlniri la New York pe 25 septembrie, aşa cum a anunţat Biroul Preşedintelui Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.
Această declaraţie, susţinută de Grupul celor Şapte (G7) şi Ucraina, conturează angajamente esenţiale, inclusiv sprijinirea eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei şi furnizarea a aproximativ 50 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2024 din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate.
Vezi mai multe articole din categoria externe Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat determinarea de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire, indicând că va anunţa acţiuni pentru accelerarea suportului militar.
În aceeaşi zi, SUA au autorizat un nou pachet de ajutoare militare în valoare de 375 de milioane de dolari şi se pregătesc să anunţe un pachet suplimentar de peste 8 miliarde de dolari, care urmează să fie dezvăluit în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă pe 26 septembrie.
Ţările implicate în declaraţie şi-au exprimat sprijinul colectiv pentru reconstrucţia Ucrainei, care este crucial pentru a preveni Rusia să-şi atingă obiectivele şi pentru a promova stabilitatea post-război în economia Ucrainei.
Zelenski a menţionat că eforturile de redresare vor fi coordonate prin Platforma de Donatori a Ucrainei, afirmând că cei care ajută Ucraina acum vor fi primii care vor beneficia de iniţiativele de reconstrucţie la scară largă.
Costurile materiale ale invaziei Rusiei continuă să crească, cu atacuri constante cu rachete şi drone care vizează oraşele şi infrastructura ucraineană.
Banca Mondială a estimat că redresarea post-război a Ucrainei ar putea ajunge la 486 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, determinând Kievul să caute noi surse de venit atât pe plan intern, cât şi internaţional pentru a face faţă acestor nevoi urgente.