Noi măsuri pentru creșterea accesului la servicii de depistare precoce a cancerului. Asistență medicală prin intermediul cabinetelor mobile și posibilitate de transport pentru pacienții oncologici.

Spread the love

  În scopul prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin și cancer mamar, pacienții vor putea beneficia de transport și asistentă medicală ambulatorie, acordară prin intermediul cabinetelor mobile.

Pentru creşterea accesului populaţiei la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin şi cancer mamar, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță posibilitatea ca asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice să se acorde şi prin cabinete mobile – unităţi medicale mobile, caravane medicale şi cabinete medicale mobile -, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

„În aplicarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului, persoanele asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenţionale vor putea beneficia de transport sanitar neasistat dus-întors la ambulatoriul de specialitate clinic sau paraclinic pentru servicii necesare în vederea diagnosticării”, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern, care completează și modifică Contractul-cadru de servicii medicale oferite pacienților.

 Noile prevederi sunt menite să scurteze traseul pacienţilor cu suspiciune de boală oncologică până la diagnosticare, respectiv traseul de monitorizare a pacienţilor diagnosticaţi cu boală oncologică.

Astfel, atât pentru persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat cât şi pentru cele asigurate, se introduce posibilitatea efectuării serviciilor paraclinice necesare diagnosticării de către medicii de specialitate din ambulatoriul clinic şi medicii de familie, în limita dotărilor şi competenţelor, ca urmare a constatării suspiciunii bolii oncologice cu ocazia acordării consultaţiei.

„Pentru transpunerea în practică a acestei prevederi, se vor încheia acte adiţionale la contractele cu cabinetele respective, decontarea lunară a serviciilor menţionate urmând să se facă la nivelul realizat, conform programului de lucru asumat şi declarat în actul adiţional.

În limita dotărilor şi competenţelor, aceleaşi cabinete vor avea şi posibilitatea să efectueze investigaţiile paraclinice necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, în cazul în care aceste investigaţii se pot efectua în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medical”, arată sursa citată.

 De la 1 iulie, în scopul depistării unor afecţiuni grave, pacienții asigurați și neasigurați beneficiază de noi pachete de servicii medicale gratuite.

Astfel, în asistenţa medicală primară medicii de familie pot trimite şi persoanele neasigurate la analize şi la consultaţii de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.

Pachetele de servicii medicale sunt valabile atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru persoanele neasigurate, și vizează diagnosticarea unor afecțiuni grave, precum cancer, hepatita cronică de tip B și C sau HIV/SIDA la gravide.

În 2021, cancerul a fost principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei cu vârsta sub 65 de ani, în UE, potrivit datelor publicate în primăvara acestui an de oficiul european de statistică.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns