Arnica, planta cu proprietăți calmante pe care o putem găsi în Defileul Someșului Rece. Ce beneficii are?

Spread the love

   La aproximativ o oră de Cluj-Napoca se află Defileul Someșului Rece, unul dintre cele mai impresionante defileurile din județul Cluj.

Aici vom găsi o plantă care are extrem de multe beneficii pentru sănătatea noastră.

  Între Gura Negruței și localul La Luncuța, Someșul Rece formează un defileu adânc și sălbatic, străbătut de un drum forestier, care urcă abrupt, strecurându-se pe sub pereții de stâncă.

Pe unii dintre aceștia sunt amenajate scurte trasee de alpinism.

În amonte este Gura Dumitresei, unde lângă un pinten stâncosul, înălțat în mijlocul văii, se află un loc mic de campare și parcare, unicul din defileu.

La capătul superior al defileului, ajungem la barajul Someșul Rece, care face parte din amenajarea hidrografică Someșul Cald – Someșul Rece.

 Defileul se găsește pe teritoriul comunei Măguri-Răcătău și a fost declarat de către Consiliul Județe Cluj ca fiind zonă protejată.

Legătura dintre această arie și Mărișel se face prin intermediul drumului pietruit construit pe vremea Mareșalului Ion Antonescu.

 Aici vom găsi multe plante frumoase care fură privirea oricărui trecător, iar printre acestea există și o plantă care practic îți poate lua durerea „cu mâna”.

Este vorba despre Arnica, o specie de plante ce crește în regiunile montare, împodobind pășunile cu florile ei galbene-aurii.

 Cunoscută și sub denumirea de podbal de munte, carul-pădurilor, cujdă sau carul-zânelor, această plantă are beneficii miraculoase pentru sănătatea noastră.

Încă de la începutul secolului al VI-lea, a fost utilizată pentru proprietățile sale calmante în America de Nord, Germania și Rusia.

Florile acestei plante conțin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substanțe colorante de natură carotinoidică.

Din acestea se poate prepara o tinctura, care, diluată cu apă, se utilizează ca pansament, antiseptic și cicatrizant al rănilorDe asemenea, arnica mai este folosită și în homeopatie, un tip de medicină alternativă, bazat pe principiul utilizării de principii active în doze foarte mici, stimulând procesul natural de vindecare al organismului.

 Cu toate acestea, este important de menționat că este nevoie de consultarea medicului înainte de aplicare oricărui tratament cu arnică.

Acesta îți va putea spune care este forma de consum cea mai potrivită pentru tine și în ce doze poate fi utilizată această plantă.

 Articol scris de Ilinca Dandoczi/documente/stories//2024/09/23/66f18ea6ce34b_planta-arnica-sursa-kurt-stuber-wikipedia.jpeg” />

Lasă un răspuns