Zelenski anunţă primele detalii despre „planul victoriei”. Kremlinul spune că îl va studia cu o condiţie

Spread the love

Zelenski anunţă primele detalii despre „planul victoriei”.

Aderarea accelerată la NATO, pe listă Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în vizită în SUA, iar joi, el îi va prezenta omologului său american, Joe Biden, „planul victoriei” pentru ca războiul din Ucraina să ia sfârşit.

Înainte ca acest plan să fie prezentat Congresului american, dar şi lui Joe Biden şi celor doi aspiranţi la preşedinţia SUA – Donald Trump şi Kamala Harris –, Volodimir Zelenski a oferit primele detalii despre cerinţele enunţate în „planul victoriei”, scrie BFMTV.

Vezi mai multe articole din categoria externe Într-un interviu acordat publicaţiei New Yorker, Zelenski a afirmat că printre primele măsuri privind încheierea invaziei ruseşti în Ucraina se află şi o cerinţă de consolidare rapidă a ţării „pe parcursul „lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie”, cu „argumente precise şi măsuri concrete” şi a „permite astfel o încheiere diplomatică a războiului”.

Presiunile asupra Moscovei fac parte din „planul victoriei”, după cum a afirmat Zelenski în interviul pentru New Yorker.

„O Ucraină puternică îl va forţa pe Putin să se aşeze la masa negocierilor”, a declarat liderul ucrainean.

„Planul victoriei” include şi solicitarea adresată de Zelenski aliaţilor săi occidentali: utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune.

În prezent, Kievul nu are permisiunea de a folosi astfel de rachete din partea SUA, de teama escaladării conflictului.

Pe de altă parte, „planul victoriei” prevede un sprijin pentru incursiunea din Kursk, pentru că în aceste condiţii, Kievul dispune de un mijloc de a exercita presiune asupra Moscovei şi de a-şi demonstra puterea ofensivă.

Altă propunere din „planul victoriei” este şi aderarea accelerată a Ucrainei la NATO.

Acest lucru ar însemna un ajutor militar total din partea celorlalţi membri ai Alianţei.

Ucraina a depus cererea de aderare la Alianţă la câteva zile după debutul invaziei ruseşti, în februarie 2022, iar în prezent, aceasta este încă în curs de negociere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova o să studieze planul lui Zelenski, însă cu o condiţie, notează Reuters.

Oficialul a anunţat că Moscova o să facă acest lucru „dacă în surse oficiale apar informaţii în acest sens”.

Lasă un răspuns