Marcel Ciolacu, vizită pe șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN. „Clujul va deveni un hub al inteligenței artificiale”.

Spread the love

  Marcel Ciolacu a susținut o declarație de presă, în urma vizitei făcute la șantierul proiectului pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

În mai 2024 a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).

Potrivit rectorului UTCN, Vasile Țopa, Universitătea Tehnică din Cluj-Napoca este parte a unui sistem dinamic de dezvoltare în materie de investiții în cercetare și tehnologie, iar proiectul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială va oferi noi perspective în plan educațional pentru studenți, dar și o colaborare mai strânsă în plan local alături de companii.

 „Salut prezența domnului prim-ministru și a membrilor de Guvern care au venit astăzi la Cluj pentru a vedea evoluția acestui proiect major pentru Cluj, pentru Transilvania și pentru România”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Țopa.

 „Am avut o discuție foarte aplecată pe realizările noastre, am prezentat poziția Universității Tehnice din Cluj-Napoca în rândul universităților din România, preocupările noastre legate de educație, de cercetare și dezvoltare instituțională.

 Suntem bucuroși să fim parte a unui ecosistem atât de dinamic, faptul că am accesat fonduri structurale în cuantum de aproximativ 500 de milioane de lei, toate acestea au fost posibile prin intermediul programelor europene, fonduri structurale, PNRR.

Suntem parte a trei campusuri duale – Cluj, Alba Iulia și Baia Mare, suntem parte a hub-ului de inteligență artificială, suntem parte a hub-ului de hidrogen la nivel național și facem parte din Digital Innovation Hub, ceea ce ne apropie și mai mult de zona companiilor locale”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Țopa.

 Termenul final pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN este estimat pentru finalul anului 2025.

 „Felicitări întregii echipe pentru implicare.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are deja o viziune pentru întreg Nord-Vestul României, sper să treceți și Carpații”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

 „Sper să împărtășiți din această viziune în ceea ce privește viitorul.

 În cadrul prezentării, mi-am amintit ce am citit în „Planul Draghi” și m-am bucurat să am o discuție cu un rector care deja cu un pas înaintea unui plan care se va implementa la nivelul Comisiei Europene.

 Este primul Institutut de Cercetare cu un parteneriat derulat cu companii importante la nivel mondial, nu numai european.

Este o viziune pentru 20.

000 de studenți și sunt ferm convins că experiența dumneavoastră va influența în primul rând Clujul.

De fapt, Clujul va deveni un hub al inteligenței artificiale.

 Și acest lucru, indiferent cine va fi prim-ministru, nu va putea să-l blocheze.

E normal că sunt și probleme, pe care ni le asumăm și le vom rezolva.

Întotdeauna la proiecte de această anvergură apar și probleme în implementare, dar alături de colegii din Guvern sunt convins că vom găsi soluții să le depășim”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul vizitei făcute pe șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN.

 În primăvara acestui an, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, în urma unei investiții din fonduri europene.

 Laboratoarele de cercetare din cadrul institutului vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație care vor genera soluții inovatoare în domenii de mare actualitate precum: Internet of Things, sisteme inteligente, arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia, robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non-industriale, securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă etc.

 Contractul pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a fost semnat în septembrie 2023.

Contractul, în valoare totală de 105.

095.

830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) și SDC Proiect SRL (asociat).

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns