România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a șasea lună la rând. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: „Există un semnal de îngrijorare în ceea ce privește încetinirea creșterii economice”.

Spread the love

  Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,2% în august 2024, în scădere de la 2,6% în iulie.

În 2023, rata inflației era de 5,2%.

 Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 2,4% în august 2024, în scădere de la 2,8% în iulie.

Anul trecut, rata inflației era de 5,9%, potrivit datelor publicate de oficiul european de statistică (Eurostat).

Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Lituania (0,8%), Letonia (0,9%), Irlanda, Slovenia și Finlanda (toate 1,1%).

 Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (5,3%), Belgia (4,3%) și Polonia (4,0%), conform Eurostat.

  Comparativ cu iulie 2024, inflația anuală a scăzut în douăzeci de state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în șase state membre.

 Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna august 2024, la 5,1%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile cu 8,60%Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de BNR.

Există un semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice şi de aceea trebuie luate măsuri din timp pentru susţinerea dezvoltării, dar şi prudenţă, mai ales în cheltuirea banilor publici, susţine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„După cum ştiţi, Guvernul României pregăteşte un pachet de măsuri pentru a susţine producţia industrială şi activităţile de producţie industrială, care e mai mult decât necesar.

Ce vreau să spun este că, într-adevăr, există acest semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice.

Tocmai de aceea trebuie luate măsuri din timp, pentru ca să susţinem dezvoltarea economică”, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de creştere economică pentru 2024, situație în care Produsul Intern Brut urmează să se cifreze la aproape 1.

769 miliarde de lei.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns