Războiul din Ucraina, ziua 940.
Comandanţii ruşi au avertizat despre incursiunea ucraineană în Kursk cu luni înainte, dezvăluie documente confiscate / SUA impune sancţiuni entităţilor ruse care sprijină activităţile ilicite ale Coreei de Nord Prima grup de piloţi ucraineni a încheiat pregătirea Alpha Jet în Franţa, au anunţat vineri Forţele Armate Franceze.
Forţele aeriene franceze instruiesc piloţii ucraineni din martie 2024, în cadrul coaliţiei internaţionale pentru dotarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16, care a fost fondată la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.
Ziarul francez Le Monde a raportat în iunie că Forţele Aeriene Franceze s-au angajat să instruiască 26 de piloţi ucraineni.
Vezi mai multe articole din categoria externe Programul a început în martie cu 10 piloţi ucraineni, care se antrenează folosind Alphajet-uri echipate cu un panou care simulează instrumentele din cabina de pilotaj a unui F-16, a precizat Le Monde.
De asemenea, un grup de piloţi ucraineni a sosit recent în România pentru a începe pregătirea pe avioane de luptă F-16.
Alţi piloţi ucraineni au urmat cursuri de pregătire în SUA sau Danemarca, deşi Copenhaga a declarat că nu va oferi instrucţiuni aviatorilor ucraineni pe teritoriul său după 2024.
Rusia întâmpină provocări în restructurarea comerţului global pe măsură ce se luptă cu sancţiunile şi războiul în desfăşurare, conform unei analize Wall Street Journal.
Pe măsură ce invazia continuă, ţările occidentale impun sancţiuni din ce în ce mai severe, forţând Rusia să caute noi alianţe cu economii majore din Asia, precum China şi India.
Congresul SUA şi administraţia Biden sunt aproape de finalizarea unui acord pentru extinderea ajutorului militar de 5,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu un termen limită care se apropie la sfârşitul lunii septembrie, a raportat Reuters pe 19 septembrie, conform The Kyiv Independent.
Ajutorul, furnizat prin autoritatea prezidenţială de retragere (PDA), este esenţial pentru eforturile de apărare ale Ucrainei, pe măsură ce războiul cu Rusia intră în al treilea an.
Administraţia Biden a solicitat extinderea pentru a împiedica expirarea fondurilor la sfârşitul anului fiscal.
Acest PDA permite Ucrainei să primească arme direct din stocurile Pentagonului SUA, un mecanism esenţial pentru a susţine forţele militare ale Kievului împotriva ruşilor.
Deşi Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, nu a reuşit recent să adopte un proiect de lege de cheltuieli care includea extinderea, Senatul, controlat de democraţi, este aşteptat să pregătească un nou proiect de lege de urgenţă, cunoscut sub numele de “Rezoluţie Continuă”, care ar putea include extinderea necesară a PDA.
Deşi există sprijin bipartizan pentru extindere, poziţia preşedintelui Camerei, Mike Johnson, rămâne incertă, având în vedere întârzierile sale anterioare în aprobarea unui alt pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul SUA, dar a subliniat că livrarea ajutorului este lentă, lăsând unele unităţi militare ucrainene subechipate.
Între timp, un consilier din Congres a evidenţiat limitările stocurilor americane şi nevoia de flexibilitate pentru a se adapta cerinţelor Ucrainei.
În ciuda acestor provocări, SUA au anunţat recent un nou pachet de ajutor de 250 de milioane de dolari, incluzând rachete anti-aeriene, HIMARS şi obuze de artilerie, ceea ce va întări capacităţile de apărare ale Ucrainei.
Ucraina a instituit sancţiuni împotriva a şase persoane şi a peste 40 de entităţi din Iran, China şi Rusia.
Germania urmează să ofere un ajutor suplimentar de 400 de milioane de euro Ucrainei în 2024, conform unui document al Ministerului de Finanţe german, citat de AFP pe 19 septembrie.
Acest lucru contrazice rapoartele anterioare care sugerau că nu era planificat niciun ajutor suplimentar pentru acest an.
Fondurile noi sunt destinate susţinerii armatei Ucrainei, în special pentru nevoi urgente precum drone şi sisteme de apărare aeriană, pentru a-şi consolida poziţia pe câmpul de luptă.
Germania şi-a intensificat semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, devenind al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după Statele Unite.
Numai în 2023, Berlinul a oferit aproximativ 8 miliarde de euro în ajutor militar.
Cu toate acestea, se aşteaptă ca acest ajutor să fie redus la jumătate, până la 4 miliarde de euro, până în 2025 din cauza constrângerilor financiare.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut iniţial un ajutor militar suplimentar de 3,8 miliarde de euro pentru Ucraina în 2024, dar aceasta nu a fost aprobat de Ministerul de Finanţe.
Germania spera că unele deficite financiare ar putea fi compensate prin profiturile din activele ruseşti îngheţate, însă acţiunile Ungariei au întârziat acest proces.
În plus, complicaţii politice au apărut pe măsură ce partidele „anti-război”, care se opun ajutorului pentru Ucraina, au câştigat teren în recentele alegeri regionale.
Cu toate acestea, Germania rămâne angajată în sprijinul său, alocând un total de 14,7 miliarde de euro pentru Ucraina până în iunie 2024.