Codul Rutier 2024. Indicatoarele care impun interdicții șoferilor. Este obligatoriu să le respecți.

Spread the love

  Codul Rutier 2024.

Indicatoarele rutiere sunt doar unele dintre regulile pe care șoferii trebuie să le respecte în trafic.

Ele sunt foarte importante, iar nerespectarea lor poate duce la evenimente nefericite în trafic, scrie capital.

roPe drumurile publice vedem diverse semne de circulație, unele în formă de cerc, altele triunghi sau pătrat.

Indiferent de forma lor, aceste semne de circulație sunt menite să asigure un trafic fluent, fără evenimente rutiere.

Semnele de circulație au diverse semnificații, șoferii învățându-le la cursurile de legislație din cadrul școlilor de șoferi.

Așadar, toți șoferii ar trebui să știe ce reprezintă aceste semne, mai ales că ele fac parte din proba teoretică a examenului pentru dobândirea permisului de conducere.

Totuși, există în continuare șoferi care nu știu ce înseamnă anumite semne de circulație, în special când vine vorba despre cele de interzicere sau de restricție.

Indicatoarele de interzicere și restricție sunt reprezentate de un cerc alb, cu o margine roșie.

În funcție de imaginea din interior, semnificația semnului se schimbă.

Dacă nu sunt panouri suplimentare, restricția începe de la indicatorul existent și se menține până la următoarea intersecție sau până când apare un indicator care o ridică.

Excepțiile de la această regulă sunt indicatoarele care stabilesc limite de viteză, viteză minimă obligatorie și interzicerea depășirii.

În acest caz, restricția poate fi ridicată doar printr-un indicator care marchează încetarea acesteia.

Codul Rutier 2024.

Cu toate că ele sunt menite pentru șoferi, nu ar fi rău ca și pietonii să știe ce semnifică fiecare semn.

Lista cu indicatoarele de interzicere și restricție este destul de lungă, însă, în cele mai multe cazuri, semnificațiile lor sunt foarte ușoare.

Claxonarea interzisăAcest indicator semnalează interdicția de a folosi claxonul între orele 6:00 și 22:00.

Dacă este însoțit de indicatorul de localitate, restricția se extinde pe întregul teritoriu al localității.

Zonă cu viteză limitată la 30 km/hAcest indicator se amplasează în zone unde viteza maximă permisă este de 30 km/h.

Circulația interzisă în ambele sensuri Accesul interzisDe obicei, acest indicator se montează pe drumurile cu sens unic, indicând partea pe care circulația este interzisă.

Este posibil să fie însoțit de un panou suplimentar care specifică tipurile de vehicule care au voie să circule.

Accesul interzis autovehiculelor cu excepția motocicletelor fără atașAcest indicator se montează la începutul drumurilor publice unde accesul este restricționat pentru toate vehiculele, cu excepția motocicletelor fără ataș și a mopedelor.

Accesul interzis autovehiculelorAcest indicator se instalează la începutul drumurilor publice unde circulația vehiculelor cu motor este interzisă.

Accesul interzis autovehiculelor și vehiculelor cu tracțiune animalăSe plasează la începutul drumurilor publice unde este interzis accesul atât pentru vehiculele cu motor, cât și pentru cele cu tracțiune animală.

Accesul interzis autobuzelorAccesul interzis pietonilorAccesul interzis bicicletelorAccesul interzis mopedelorAccesul interzis motocicletelorAccesul interzis tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrăriAccesul interzis vehiculelor împinse sau trase cu mânaAccesul interzis vehiculelor cu tracțiune animală Accesul interzis autovehiculelor cu remorcă, cu excepția celor cu semiremorcă sau cu remorcă cu o osieAccesul interzis vehiculelor cu lățimea mai mare de …mAcest indicator se poziționează pe drumurile cu lățime mică și în intersecțiile care conduc către astfel de sectoare.

În cazul intersecțiilor, este adesea însoțit de un panou suplimentar care indică distanța până la zona periculoasă.

Accesul interzis vehiculelor cu înălțimea mai mare de …mAcest indicator se instalează pe drumurile cu o înălțime mai mică de 5,10 m și în intersecțiile care duc către astfel de sectoare.

În cazul intersecțiilor, este însoțit de un panou suplimentar care indică distanța până la zona cu înălțime redusă.

Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de mărfuriAcest indicator se plasează la intrarea pe drumurile publice unde este interzis accesul vehiculelor de transport marfă.

Poate fi completat cu un panou adițional care indică masa maximă permisă.

Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de …mAccesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de …t pe osia simplăAccesul interzis vehiculelor cu masa pe osia dublă mai mare de …tAccesul interzis vehiculelor cu masa pe osia triplă mai mare de …tAccesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de …tAccesul interzis vehiculelor care transportă mărfuri periculoaseAccesul interzis vehiculelor care transportă substanțe de natură să polueze apeleAccesul interzis vehiculelor care transportă substanțe explozive sau ușor inflamabileDepășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, interzisăCând întâlnești acest indicator, depășirea vehiculelor este interzisă, cu excepția motocicletelor fără ataș.

Restricția rămâne valabilă până la apariția indicatorului „Sfârșitul interzicerii de a depăși” sau „Sfârșitul tuturor restricțiilor”.

Depășirea interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuriAcest indicator marchează începutul tronsonului de drum pe care depășirea este interzisă vehiculelor destinate transportului de mărfuri.

Interzis a vira la stângaAcest indicator este amplasat înaintea intersecției unde virajul la stânga este interzis, fie din cauza sensului unic al drumului respectiv, fie pentru că efectuarea manevrei ar reprezenta un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Interzis a vira la dreaptaAcest indicator este poziționat înaintea intersecției unde virajul la dreapta este interzis, fie din cauza sensului unic al drumului, fie pentru că manevra ar periclita siguranța celorlalți participanți la trafic.

Întoarcerea interzisăAcest indicator interzice efectuarea manevrei de întoarcere în zona respectivă, deoarece ar putea pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

VamăAcest indicator se montează înainte de un punct vamal, obligând conducătorul vehiculului să oprească la acel punct pentru control vamal.

PolițieȘoferul poate întâlni acest indicator înainte de o zonă în care este prezentă Poliția.

TaxăAcest indicator este amplasat înaintea unei zone în care accesul este permis doar după achitarea unei taxe.

Oprirea interzisăAcest indicator se montează în locuri unde oprirea vehiculelor este interzisă.

Restricția se încheie la colțul cel mai apropiat al intersecției pe sensul de mers.

Acest indicator interzice staționarea vehiculelor.

Restricția se termină la colțul cel mai apropiat al intersecției pe sensul de mers.

Staționare alternantăAcest indicator se amplasează pe tronsoanele de drum unde staționarea vehiculelor este interzisă în zilele pare sau impare.

Restricția se încheie la colțul cel mai apropiat al intersecției pe sensul de mers.

Zona de staționare cu durată limitatăAcest indicator se întâlnește în zone unde staționarea este limitată la o anumită durată.

Poate fi însoțit de un panou suplimentar care specifică intervalele de timp permise sau dacă este necesară achitarea unei taxe.

Interzis autovehiculelor de a circula fără a menține între ele un interval de cel puțin …mLimitare de viteză diferențiată pe categorii de autovehiculeLimitare de vitezăSfârşitul tuturor restricţiilorAcest indicator se amplasează în locul unde se încheie o restricție sau când se încheie aria de aplicare a două sau mai multe indicatori de restricție.

Sfârşitul limitării de vitezăSfârşitul interzicerii de a depăşi Aceste indicatori sunt amplasați în zonele unde se încheie limitarea de viteză sau interdicția de a depăși.

Sfârşitul zonei de staționare cu durată limitatăSfârşitul zonei cu viteza limitată la 30 km/hCitiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns