Nimeni nu a citit (în engleza) cele peste 500 de pagini ale planului Mario Draghi, astfel încât probabil că statele membre ar trebui să facă sesiuni de popularizare, pentru ca lumea să înțeleagă că planul (Mario Draghi al) Uniunii Europene este să se reindustrializeze, iar asta, chiar și în ceasul al 12-lea, este bine.
Vă stric surpriza tocmai când voiați să citiți planul Mario Draghi.
.
.
Este vorba despre reindustrializare în cele 500 de pagini de compunere, tema fiind împachetată în cuvinte mai meșteșugite.
După ce a găsit de cuviința să n-o mai intereseze fabricile de mâncare, metalurgie, chimie, energie și apărare, trimițându-le departe, pe lanțuri de aprovizionare lungi, scumpe și riscante, Uniunea Europeană s-a sucit cu 180 de grade și, după ce au strigat la ea industriași europeni prin declarația de la Anvers, a pus pe masa un PNRR de 800 de miliarde de Euro pentru creșterea competitivității principalelor industrii.
Așadar, un lucru este clar: pentru prima dată după criza din 2010, când Statele Unite, China, India, Țările Arabe, Rusia (înjurați-mă.
.
.
) și alte țări au avut proiecte țintite de industrializare prin programe naționale care se concentrează pe domeniile absolut esențiale mâncare, chimie, metalurgie, energie și apărare, iată că Uniunea Europeană, în 2024, triumfalist, s-a gândit să facă la fel – coincidență sau nu, după declarația de la Anvers.
Așadar, fabrici și uzine pe tot cuprinsul continentului, dar nu oricum, ci cu o tușă sofisticată de inovare, economie socială, competitivitate industrială și decarbonizare.
Și alți termeni înțelepți pe care, pentru ca am luat 8 la bacalaureat, nu i-am înțeles foarte bine în context.
Mai bine mai târziu decât niciodată un Plan Mario Draghi cu privire la viitorul competitivității europene.
Să nu uitam însă să le spunem despre el și americanilor, chinezilor, indienilor, arabilor, rușilor (înjurați-mă.
.
.
) și altora, să-i rugăm s-o lase mai încet cu munca, să introducă munca de acasă, de la distanță și săptămâna de lucru de 4 zile și work-life balance-ul, să producă mai puțin și eventual mai scump ca să lase Europa să fie mai competitiva, să închidă sweatshop-urile din Asia, să dea poluarea la minimum și să renunțe la controlul lanțului de aprovizionare de combustibili, materii prime și materiale.
Cu un pic de efort, determinare, focus și, desigur, cu PNRR-ul de 800 de miliarde, Planul Mario Draghi poate fi implementat cu succes.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia ClujCitiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro