Preşedintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Spread the love

Alexander Stubb, preşedintele Finlandei, propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

Preşedintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a anunţat că va susţine extinderea Consiliului de Securitate al ONU şi eliminarea dreptului de veto pentru membrii permanenţi, inclusiv propunerea de excludere a Rusiei din acest for, înaintea participării sale la Adunarea Generală a ONU de la New York, scrie Reuters, citat de The Kyiv Independent.

Stubb a declarat că orice membru al Consiliului implicat într-un război ilegal, precum cel în care se află Rusia în Ucraina, ar trebui suspendat din structurile ONU.

Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia, alături de SUA, Marea Britanie, Franţa şi China, este unul dintre cei cinci membri permanenţi cu drept de veto, ceea ce a dus la blocarea mai multor acţiuni unitare în contextul conflictului din Ucraina.

Preşedintele finlandez a propus extinderea numărului de membri permanenţi la 10, incluzând state din America Latină, Africa şi Asia.

Totodată, Stubb a discutat despre planul de victorie al Ucrainei, pe care preşedintele Volodimir Zelenski urmează să îl prezinte la ONU, şi a cerut ridicarea restricţiilor privind atacurile pe distanţe lungi pentru Ucraina.

Lasă un răspuns