Sursa foto: AP În nordul Nigeriei, inundaţii catastrofale cauzate de revărsarea barajului Alau din statul Borno au provocat haos, afectând grav atât comunităţile, cât şi fauna sălbatică, scrie CNN.
Inundaţiile, descrise ca fiind cele mai grave din Maiduguri din ultimii 30 de ani, au scufundat cartiere întregi şi au determinat grădina zoologică din statul Borno să piardă peste 80% din animale.
Printre animalele scăpate în comunităţile locale se numără reptile periculoase, precum crocodili şi şerpi, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de siguranţa publică.
Vezi mai multe articole din categoria externe Se fac eforturi pentru a recupera animalele scăpate, în timp ce autorităţile avertizează asupra pericolului pe care acestea îl reprezintă pentru locuitori.
Inundaţiile au afectat aproximativ 280.
000 de persoane în Maiduguri, dintre care 200.
000 au fost strămutate, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
Peste 200 de persoane au murit în inundaţiile din Nigeria în ultimele săptămâni, nordul ţării fiind cel mai grav afectat.
Agenţia nigeriană de gestionare a dezastrelor (NEMA) a explicat că prăbuşirea unuia dintre canalele de scurgere ale barajului a cauzat creşterea dramatică a nivelului apei, agravând situaţia.
Purtătorul de cuvânt al NEMA, Manzo Ezekiel, a subliniat gravitatea inundaţiei, care a depăşit previziunile iniţiale.
Autorităţile, inclusiv Agenţia Meteorologică a Nigeriei (NIMET), emiseseră avertismente cu privire la riscul de inundaţii rapide din cauza ploilor torenţiale, iar Agenţia de Servicii Hidrologice din Nigeria (NIHSA) avertizase anterior cu privire la creşterea nivelului apei în râul Niger.
Inundaţiile subliniază îngrijorări mai ample legate de creşterea frecvenţei evenimentelor meteorologice extreme în Africa, provocate de schimbările climatice determinate de activitatea umană, aşa cum a arătat Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).