Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, a declarat că Germania a introdus o „suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”, după ce ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a anunţat decizia Berlinului de a introduce controale de-a lungul frontierei germane de 3.
700 km pentru combaterea migraţiei ilegale, după o serie de atacuri islamiste suspecte, relatează The Guardian.
Vezi mai multe articole din categoria externe Tusk a solicitat „consultări urgente” cu ceilalţi vecini ai Germaniei.
Noile reglementări urmează să intre în vigoare lunea viitoare, pe 16 septembrie, şi să fie aplicate pentru o perioadă iniţială de şase luni.
Decizia vine pe fondul unei dezbateri politice aprinse în Germania cu privire la migraţie, după recentele atacuri în care suspecţii erau solicitanţi de azil ale căror cereri fuseseră respinse, şi în contextul în care Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit luna aceasta primul partid politic de extremă dreapta care a câştigat alegerile într-un land în istoria postbelică a Germaniei.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, şi-a exprimat, de asemenea, obiecţia, în timp ce disputa ameninţă să ia amploare între membrii UE, spunând că Viena nu este pregătită să primească niciun migrant care e returnat la graniţa cu Germania.
„Nu există spaţiu de manevră în această privinţă”, a spus el.
Tusk a declarat marţi că dacă Germania respinge migranţii la graniţa cu Polonia, Varşovia va fi nevoită să le facă faţă.
„Astfel de acţiuni sunt inacceptabile din punctul de vedere al Poloniei”, a declarat el la o reuniune a ambasadorilor.
Polonia se confruntă cu o criză a migraţiei la graniţa sa estică din 2021, despre care se crede că ar fi orchestrată de Belarus şi Rusia, şi acuză Berlinul că nu îi oferă sprijinul adecvat.
Tusk a declarat că Polonia are nevoie de „sprijin deplin din partea Germaniei şi a întregii UE atunci când vine vorba de ajutor în organizarea, finanţarea şi înarmarea frontierei de est, de asemenea în contextul migraţiei ilegale”.