Financial Times: 5 aspecte esenţiale de urmărit la prima dezbatere dintre Kamala Harris şi Donald Trump.
Mizele sunt uriaşe În această noapte, Kamala Harris şi Donald Trump vor sta faţă în faţă pentru prima dată, la prima lor dezbatere prezidenţială din Pennsylvania, difuzată de ABC News.
Mizele sunt uriaşe, scrie Financial Times.
Harris a revoluţionat cursa electorală de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în iulie, revitalizând campania Partidului Democrat.
Deşi Kamala este acum cu 2,9 puncte procentuale în faţa lui Trump la nivel naţional, conform tracker-ului de sondaje al Financial Times, avansul ei s-a restrâns uşor în ultimele zile, iar cursa prezidenţială rămâne extrem de strânsă, relatează Aleph News.
Vezi mai multe articole din categoria externe Iată 5 lucruri esenţiale de urmărit atunci când cei doi candidaţi la preşedinţia SUA se vor întâlni la 9 PM ET (04:00 ora României) în Philadelphia.
Regulile de marţi vor urma un format similar dezbaterii din iunie dintre Biden şi Trump, cu microfoanele închise în timp ce celălalt vorbeşte şi fără public în studio.
Harris şi Trump vor face faţă întrebărilor adresate de moderatorii ABC, Linsey Davis şi David Muir, având două minute pentru a răspunde şi două minute pentru replică, cu un minut suplimentar pentru întrebări de clarificare.
Nu vor fi permise notiţe pregătite.
Reflectoarele vor fi îndreptate în special asupra Kamalei Harris, deoarece Trump este deja cunoscut printre alegători.
„Cred că miza este mare pentru amândoi, dar mai ales pentru Harris”, a spus Hans Noel, profesor de guvernare la Universitatea Georgetown.
„Aceasta este prima dată când o vedem vorbind şi apărându-se direct, vorbind despre politici, răspunzând atacurilor lui Trump, şi toate celelalte lucruri”.
Noel a spus că va urmări, de asemenea, dacă Trump va folosi tactici noi împotriva adversarului său.
Fostul preşedinte a avut dificultăţi în a se adapta noii sale rivale, bazându-se pe atacuri personale împotriva lui Harris, inclusiv prin punerea la îndoială a identităţii ei rasiale şi redistribuirea unui post sexist pe reţelele sociale.
Atât Trump, cât şi Kamala însăşi vor încerca să facă un lucru simplu în timpul dezbaterii: să o definească pe Harris pentru publicul alegător care ştie mult mai puţin despre ea decât despre Trump.
Trump îşi perfecţionează în continuare liniile de atac împotriva Kamalei, dar sondajele publicate în weekend arată că ar putea în sfârşit să-i diminueze avansul.
Trump a încercat să o prezinte pe Harris ca pe o comunistă radicală.
De asemenea, a ironizat-o pentru râsul ei.
Dezbaterea „este un moment foarte important” pentru Trump, pe care trebuie să-l folosească cât mai bine, a spus strategul republican Kevin Madden.
„Va avea 90 de minute pentru a oferi o linie de atac reală asupra lui Harris… iar asta va fi mai eficientă decât orice reclamă de 30 de secunde care rulează de 100 de ori de acum până la ziua alegerilor”.
Evenimentul este şi mai crucial pentru Harris.
Ea s-a prezentat deja publicului la Convenţia Naţională Democrată de luna trecută, dar dezbaterea va fi o oportunitate de a le spune alegătorilor mai multe despre propunerile ei.
După ce a fost criticată pentru campania ei „relativ uşoară” în privinţa politicii, Kamala Harris va trebui, de asemenea, să-i convingă pe alegători că planurile ei sunt substanţiale.
Harris a făcut din experienţa ei ca procuror o parte centrală a identităţii sale politice şi a fost mai dispusă decât Biden să-l atace pe Trump pe calea campaniei pentru condamnările sale penale.
„Ştiu tipul lui Donald Trump.
Am avut de-a face cu oameni ca el întreaga mea carieră”, a spus Harris în repetate rânduri.
Kamala a reuşit să energizeze oamenii prezenţi la mitinguri prezentând contrastul dintre ea şi fostul preşedinte.
Trump, care a scăpat de condamnare până după alegeri, a acuzat-o pe Harris că este un procuror „radical” şi un „procuror de district slab în faţa crimei”.
Cel mai probabil, fostul preşedinte va repeta acuzaţiile în timpul dezbaterii.
Economia rămâne principala preocupare a alegătorilor, deoarece preţurile ridicate continuă să le afecteze finanţele şi automat, vieţile.
Harris şi Trump îşi vor prezenta viziunile economice concurente pentru a reduce costul ridicat al vieţii din SUA.
Trump vrea să reducă impozitele, dincolo de extinderea reducerilor pe care le-a adoptat în 2017, să stimuleze producţia de energie, să taie cheltuielile guvernamentale şi să-l implice pe Elon Musk în urmărirea dereglementării agresive.
De asemenea, plănuieşte să impună tarife cuprinzătoare asupra importurilor, reluând agenda economică „America First”.
Pe de altă parte, Harris vrea să crească impozitele pentru bogaţi şi marii corporatişti pentru a lărgi reţeaua de siguranţă socială şi a oferi credite fiscale pentru îngrijirea copiilor şi beneficii fiscale pentru proprietarii de mici afaceri.
De asemenea, vrea să combată speculaţiile de preţ, deşi nu a oferit multe detalii, stârnind îngrijorări cu privire la controlul preţurilor în rândul unor economişti.
Analiştii FT se aşteaptă ca Trump să continue să dea vina pe Administraţia Biden pentru costul ridicat al vieţii, în timp ce Harris va sublinia scăderea inflaţiei şi milioanele de locuri de muncă create în timp ce Biden şi ea au fost la putere.
În cea mai mare parte a acestui an, alegătorii au spus că au mai multă încredere în Trump în ceea ce priveşte economia, dar luna trecută un sondaj FT-Michigan Ross a arătat că acest lucru s-a schimbat, iar mulţi dintre ei au acum încredere în Harris.
Harris şi Trump vor încerca să profite de poziţiile lor pe două probleme esenţiale pentru alegătorii din SUA: avortul şi imigraţia.
Trump a fost mai mult în defensivă în privinţa drepturilor la avort şi se luptă să-şi definească poziţia, în timp ce încearcă să echilibreze opiniile puternice ale religioşilor anti-avort care formează o parte centrală a bazei sale de alegători, fără a aliena alegătorii moderaţi şi independenţi care tind să susţină drepturile reproductive.
Harris, care a militat puternic pentru drepturile reproductive, va încerca să-l asocieze pe fostul preşedinte cu anularea „Roe vs Wade” de către Curtea Supremă în 2022, o mişcare care a fost posibilă datorită numirii a trei judecători conservatori în timpul preşedinţiei lui Trump.
Fostul Preşedinte, între timp, va încerca să-l critice pe Biden pentru toţi imigranţii ilegali care au trecut graniţa SUA-Mexic în timpul mandatului său.
De asemenea, va încerca să concentreze vina asupra Kamalei Harris, care a fost însărcinată de Biden să abordeze cauzele fundamentale ale migraţiei din America Latină.
Strategul republican Doug Heye a spus că „dacă Trump se va concentra în timpul dezbaterii” atunci când Harris spune că va face ceva, pe orice subiect, inclusiv securitatea frontierei, tot ce trebuie să spună este: „ai fost acolo timp de trei ani şi jumătate — de ce nu ai făcut nimic până acum?”