Familia Eiffel va lupta împotriva menţinerii inelelor olimpice pe celebrul monument parizian Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris 2024 au trecut, încheind o vară istorică în capitala Franţei, în care numeroase locaţii celebre şi locuri emblematice au găzduit o varietate de competiţii.
De la stadioane emblematice precum Stade de France şi Stade Roland Garros, unde au avut loc o serie de meciuri de fotbal şi tenis, la locaţii somptuoase precum Grand Palais şi Palatul Versailles, cele mai extravagante repere din Paris şi din împrejurimi s-au deschis pentru Jocuri.
Vezi mai multe articole din categoria externe Printre ele şi Turnul Eiffel, un monument sinonim cu Parisul şi unul dintre cele mai recunoscute repere de pe planetă.
Din momentul în care Jocurile Olimpice au început, logo-ul cu cele cinci inele a putut fi văzut strălucind de pe „Doamna de Fier”.
După eveniment, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a provocat agitaţie, declarând că intenţionează să păstreze uriaşele inele multicolore ataşate Turnului Eiffel cel puţin până în 2028, când următoarele Jocuri Olimpice şi Paralimpice sunt programate să aibă loc la Los Angeles.
Planurile au însă parte de o opoziţie semnificativă din partea familiei legendarului inginer Gustave Eiffel, cel care a proiectat turnul, care a emis recent o declaraţie în care afirmă că „se opune oricărei modificări care are un impact negativ asupra respectului pentru operă”.
Menţinerea inelelor pe turn pentru anii următori ar fi contrară „neutralităţii şi semnificaţiei dobândite de-a lungul anilor de Turnul Eiffel, care a devenit simbolul oraşului Paris şi chiar al întregii Franţe în lume”, se arată în declaraţia citată de Inside the Games.
Descendenţii lui Gustave Eiffel se pare că au consultat deja avocaţi cu privire la blocarea planului.
Turnul Eiffel, de 330 de metri, a fost finalizat în 1889 şi este proprietatea oraşului Paris.
Potrivit site-ului său web, acesta atrage aproximativ şapte milioane de persoane pe an, fiind cel mai vizitat monument din lume.