Antony Blinken acuză Iranul că furnizează rachete Rusiei: „o ameninţare pentru întreaga Europa”

Spread the love

Antony Blinken acuză Iranul că furnizează rachete Rusiei: „o ameninţare pentru întreaga Europa” Iranul a trimis în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, iar Kremlinul „le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”, a declarat secretarul de stat american, potrivit Sky News.

Antony Blinken a mai spus că transferul armelor este „o ameninţare pentru întreaga Europă” şi a arătat cum „influenţa destabilizatoare a Iranului ajunge mult dincolo de Orientul Mijlociu”.

„Zeci de militari ruşi au fost instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază apropiată Fath-360, care are o rază de acţiune maximă de 75 mile.

Rusia a primit acum transporturi cu aceste rachete balistice şi probabil le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor.

Rusia are propriile rachete balistice, dar furnizarea de rachete iraniene îi permite să folosească arsenalul său pentru ţinte aflate mai departe de linia frontului”, a declarat Antony Blinken în cadrul unei conferinţe de presă.

Vezi mai multe articole din categoria externe Americanii vor institui noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei Iran Air, a anunţat Blinken.

Secretarul britanic de externe, David Lammy, a declarat şi el că furnizarea de rachete balistice din Iran către Rusia este o „escaladare semnificativă” a conflictului.

Şefii diplomaţiei americane şi britanice s-au întâlnit marţi la Londra.

Ei au discutat despre războaiele din Gaza şi Ucraina şi despre sancţiunile împotriva Rusiei.

Totodată, Blinken şi Lammy au anunţat că săptămâna aceasta vor vizita împreună Ucraina.

Lasă un răspuns