În prezența unui public numeros, Alin Tișe și-a lansat joi, la Grand Hotel Italia, volumul autobiografic „Poveste pentru tata”, scris în pragul vârstei de 50 de ani.
La lansarea cărții au luat cuvântul și ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, profesorul universitar Liviu Zăpârțan, fost ambasador al României în Luxemburg și la Sfântul Scaun (Vatican) și profesorul universitar Adrian Papahagi, fost „coleg de buletin de vot” cu Alin Tișe la alegerile din 2012.
Lor li s-au alăturat în sală primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Ovidiu Câmpean, deputatul Radu Moisin, candidatul pentru Senat Rareș Rusu, o mulțime de primari din județ, printre care și Mircea Moroșan (Huedin), la rândul său viitor candidat pentru Senat.
„Eu nu sunt scriitor și nici nu o să fiu.
Această carte nu este una de literatură, ea este o carte despre memorii și gânduri, este o carte despre vise, despre călătoria vieții noastre, despre recunoașterea noastră așa cum suntem noi când ne uităm în oglindă, despre asumare.
De altfel, mulți se vor întreba «ce l-a apucat și pe ăsta să scrie cărți?».
(…) Unii au scris cărți pentru că erau pasionați, alții pentru a face carieră politică, alții pentru a avansa, și, de ce nu, unii au scris cărți și au ajuns președinți de țară.
În cazul meu, nu e nici una, nici alta, deși dacă mă uit la cei care vor să candideze la președinția României, aș putea spune că nu e diferență mare.
Nu e vorba de politică, este pur și simplu un gest pe care am simțit să îl fac și vă invit și pe dumneavoastră, în ultimele pagini ale cărții, la introspecție, după ce veți citi cartea”, a spus Alin Tișe.
„Poveste pentru tata” este o colecție de reflecții personale, care își propune să ofere cititorilor o privire sinceră asupra vieții autorului, a descris volumul Alin Tișe.
„Cartea intitulată «Poveste pentru tata» este călătoria vieții mele, spusă sub forma unei povești, asemeni poveștilor din copilărie, în care relatez aspecte personale și publice sub forma unei povești scrise simplu, fără citate din savanți, (…) Nu dau sfaturi nimănui (…) nu mă interesează să polemizez cu nimeni, de altfel cartea vorbește despre fapte și nu despre persoane.
Dacă ar fi să închei prin a vă spune un gând pe care acum, la 50 de ani, aș putea să îl spun sincer, și pe care l-am înțeles după mulți, mulți ani, este acesta, nu încercați să schimbați oamenii, încercați să vă schimbați voi.
Cred că în fiecare din noi există descoperirea adevărului său, iar odată ce ne redescoperim, putem să ne asumăm.
Acesta este, cred eu, un lucru esențial în viața fiecăruia, să ne asumăm așa cum suntem, cu bune și cu rele și să fim preocupați de viața noastră, care de fapt este scopul pentru noi și nicidecum viața altora.
Știți foarte bine că un om este cu atât mai puternic cu cât cei din jurul lui încearcă să îi spună cât este de slab.
Fiecare dintre voi puteți, prin călătoria vieții voastre, să vă regăsiți și să vă stabiliți adevăratul scop al vieții”, a explicat Alin Tișe „rostul” cărții.
„Îl știam pe domnul Alin Tișe om politic, om de administrație, preocupat de bunul mers al lucrurilor, dar nu-l știam de o profunzime atât de mare.
Citind cartea, am văzut că e inspirat să scrie lucruri frumoase.
Iar inspirația serioasă vine de la Dumnezeu (…) Domnul președinte al Consiliului Județean are har scriitoricesc.
Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate și să-i ocrotească familia și să aibă realizări frumoase”, i-a urat ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, care a remarcat prezența în paginile cărții a unor istorisiri despre întâlnirile lui Alin Tișe cu ÎPS Mitropolitul și Arhiepiscopul Bartolomeu și cu PF Patriarh Teoctist.
Profesorul Liviu Zăpârțan, îndrumătorul de doctorat al lui Alin Tișe, fost ambasador al României în Luxemburg și la Sfântul Scaun (Vatican), a remarcat în cuprinsul lucrării ample paragrafe despre exercitarea funcțiilor publice, conducerea societății, gestionarea țării”, „pagini izvorâte din dorința unei reforme a gestiunii publice, a responsabilității și onestității”.
La rândul său, profesorul Adrian Papahagi, fost coleg de „ticket” (buletin de vot – n.
r.
) al lui Alin Tișe în 2012, a văzut în volumul președintelui Consiliului Județean o viziune nu doar pentru Cluj, ci despre sistemul politic.
„Alin Tișe spune – iar aici încep și eu să fiu de acord cu el, nu mă omor după partidul domniei sale și al multora dintre voi, pentru ce a ajuns acuma – spune, crede și el că soluția în politică sunt tot partidele de tip tradițional, până la urmă.
E important partidul.
Partidul nu e o chestiune agreabilă, ci poate fi chiar insuportabilă mai ales pentru spirite libere, iar Alin Tișe are un spirit destul de rebel și a și încasat-o pentru asta”, a spus Papahagi.
La finalul evenimentului, Alin Tișe a intrat în rolul DJ-ului, așa cum a făcut-o și cu alte ocazii, și a mixat zeci de minute.
A reușit chiar să îi provoace la dans pe invitații săi.
CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro