Clujul în urmă cu 120 de ani. Cum erau îmbrăcați tinerii în 1900, comparativ cu zilele noastre? FOTO.

Spread the love

   De-a lungul timpului, atât Clujul, cât și oamenii săi au fost supuși schimbărilor.

Clădirile, străzile, parcurile, dar și gândirea și vestimentația clujenilor erau cu totul diferite de ce cunoaștem astăzi.

  Chiar dacă „haina nu îl face pe om”, vestimentația a fost întotdeauna un mijloc de a citi o persoană.

Prin hainele sale, îți poți da seama de starea sa financiară, de starea sa de spirit, dar și de simțul său etic în ceea ce privește moda.

 Deși astăzi nu ne mai ghidăm după această etichetă atât de mult, în urmă cu mai bine de un secol, vestimentația era extrem de importantă, atât în cazul femeilor, dar și în cazul bărbaților.

Spre exemplu, în 1900, tinerii clujeni erau îmbrăcați total diferit de cum se îmbracă tinerii astăzi.

Pe vremea aceea, costumul de stofă și pălăria erau nelipsite din garderoba unui tânăr respectabil.

 Dacă în cazul femeilor eleganța însemna rochii din materiale prețioase, mănuși de dantelă sau catifea și accesorii strălucitoare pentru cap, în cazul bărbaților, eleganța însemna un costum curat, călcat impecabil și asortat cu o pălărie potrivită și cu o pereche de pantofi pe măsură.

 Sigur, costumul se poartă și în zilele noastre, însă mai mult la evenimente, iar croiala acestora s-a schimbat foarte mult pe parcursul anilor.

Dacă un tânăr de astăzi dorește totuși să abordeze un stil ceva mai elegant va opta pentru o pereche de jeans sau o pereche de pantaloni de stofă, o cămașă simplă și o pereche de sneackers albi, în majoritatea cazurilor.

De asemenea, cămașa mai poate fi înlocuită cu un tricou polo.

 Astfel, putem spune că în 2024, bărbații au păstrat două elemente centrale ale eleganței din 1900, pantalonii de stofă și cămașa și le-au dus într-o zonă mult mai relaxată, dar tot nu se compara cu modul tinerilor din 1900 de a purta un costum.

 De asemenea, tinerii din secolul XXI au puterea de a alege cu ce se îmbracă, vestimentația devenind astfel și un mod de exprimare liberă, ceva ce tinerii din secolul XX nu aveau.

Erai fie îmbrăcat elegant și văzut cu ochi buni de societate, fie te îmbrăcai diferit și îți asumai privirile suspicioase ale oamenilor din jurul tău.

 Este interesant să privim cum s-a schimbat omenirea, de la vestimentație până la gândire și chiar dacă pe noi nu ne mai afectează astăzi ceea ce a fost în 1900, este plăcut să ne plimbăm puțin prin istorie și să vedem cum au trăit străbunicii noștri.

 Articol scris de Ilinca DandocziCitiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns