AfD a câştigat alegerile din landul Turingia. E primul partid de extremă dreapta care câştigă un scrutin regional în istoria postbelică a Germaniei

Spread the love

Sondajele exit-poll publicate de radiodifuzorul public german ZDF plasează AfD la 33,5% în Turingia, cu mult înaintea tuturor celorlalte partide.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24,5%.

Partidul populist nou apărut, Alianţa Sahra Wagenknecht sau BSW, s-a clasat pe locul al treilea cu 14,5%.

În landul vecin Saxonia, locurile au fost inversate, CDU urmând să câştige cu 32%, iar AfD să se claseze pe locul al doilea cu 31,5%.

Vezi mai multe articole din categoria externe Rezultatele sunt un dezastru pentru partidele din coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz.

Social-democraţii, verzii şi liberalii au obţinut 6,5%, 4% şi, respectiv, 1%, în Turingia, în scădere de la 8,2%, 5,2% şi 5% în 2019.

Tino Chrupalla, co-liderul AfD, a descris rezultatul partidului în Turingia drept „senzaţional”.

„Un lucru este clar: voinţa alegătorilor este că trebuie să existe o schimbare politică, atât în Saxonia, cât şi în Turingia”, a spus el.

„Dacă doriţi să faceţi o politică credibilă, nu veţi putea să o faceţi fără AfD”.

Agenţia de informaţii interne a Germaniei a desemnat filialele AfD din Saxonia şi Turingia drept „extremiste de dreapta”.

În Turingia, partidul este condus de Björn Höcke, un naţionalist care a fost amendat de două ori de instanţele locale în acest an pentru că a folosit sloganuri naziste interzise în discursurile către susţinători.

   

Lasă un răspuns