Serbia a semnat joi un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziţionarea a 12 noi avioane de luptă Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Serbia cumpără avioane de luptă franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro „O duzină de aeronave noi vor fi deţinute de Serbia .
.
.
acest lucru va contribui la o creştere semnificativă a capacităţilor operaţionale ale armatei noastre”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, într-o conferinţă de presă.
„Suntem fericiţi să facem parte din clubul Rafale”.
Achiziţia, făcută în timpul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la Belgrad, semnalează o schimbare majoră în poziţia politică şi de securitate a Serbiei, îndepărtându-se de Rusia, aliatul său tradiţional şi principalul furnizor de arme, relatează Reuters.
Vezi mai multe articole din categoria externe Macron a declarat că Europa are nevoie de o Serbie puternică şi democratică, în timp ce Belgradul are nevoie de o „UE puternică şi suverană”.
„Alegerea avioanelor Rafale de către Serbia este în acest context o alegere clară a alianţei pe termen lung între cele două ţări”, a spus Macron.
Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina şi a condamnat invazia, dar, spre deosebire de Uniunea Europeană, la care doreşte să adere, nu a impus sancţiuni Moscovei.
Forţele militare şi aeriene ale Serbiei se bazează în mare măsură pe tehnologia sovietică, dar a achiziţionat, de asemenea, elicoptere şi avioanede la Airbus, radare de la Thales şi rachete sol-aer Mistral din Franţa.
Vucic a adăugat că Serbia nu va împărtăşi tehnologia avioanelor Rafale cu Moscova.
„Nu suntem spioni ruşi pentru a transfera tehnologie, am plătit pentru asta din banii cetăţenilor sârbi”, a spus Vucic.
UE rămâne cel mai mare investitor din Serbia, iar sute de mii de sârbi lucrează în companii deţinute de Occident.
Dar Belgradul, care încearcă să îşi diversifice aprovizionarea cu gaze, este, de asemenea, dependent de gazul rusesc şi are sprijinul Kremlinului în opoziţia sa faţă de independenţa Kosovo din 2008.