AfD, principala formaţiune politică de extremă dreapta din Germania, speră să obţină simpatia locuitorilor din mediul rural printr-o politică ce se opune energiei regenerabile.
Extrema dreaptă din Germania speră să câştige alegerile militând împotriva energiei regenerabile Partidul de extremă dreapta AfD din Germania, care speră să obţină primele sale victorii în două alegeri regionale din estul Germaniei pe 1 septembrie, îşi centrează campania electorală pe atragerea voturilor din mediul rural printr-o opoziţie fermă faţă de proiectele legate de energia regenerabilă, informează Reuters.
AfD propune reguli mai stricte pentru planificarea construcţiei turbinelor eoliene, impunerea unor cerinţe mai mari de stocare a energiei pentru proiectele regenerabile şi eliminarea regulilor care impun utilizarea unor anumite proporţii de teren pentru energia eoliană.
Vezi mai multe articole din categoria externe În acest sens, candidaţii AfD publică constant, pe reţelele de socializare, despre cum energia regenerabilă ar creşte facturile consumatorilor, un mesaj care pare să rezoneze cu comunităţile rurale frustrate de politica guvernului federal de centru-stânga privind tranziţia către energiile regenerabile.
Această strategie ar putea ajuta AfD în alegerile din Turingia şi Saxonia, unde se află pe primul loc în sondaje, cu aproximativ 30% din intenţiile de vot.
Deşi este puţin probabil ca AfD să formeze un guvern, deoarece celelalte partide refuză orice coaliţie cu acesta, voturile ar putea influenţa discursul public pe tema energiei eoliene, aşa cum s-a întâmplat deja în privinţa migraţiei, încetinind implementarea proiectelor, potrivit analiştilor şi sondajelor.
Jan Zwerg, purtătorul de cuvânt al AfD pentru politica energetică din Saxonia, a declarat: „Vom lua măsuri generale pentru a ne asigura că nu vor mai fi construite multe turbine eoliene aici, în Saxonia”.
AfD ar putea, de asemenea, să excludă din opoziţie legislaţia împotriva energiei eoliene, aşa cum a încercat deja să facă împreună cu conservatorii din Turingia.
Acest lucru ar putea pune în pericol obiectivele generale ale Germaniei în ceea ce priveşte tranziţia energetică verde, deoarece statele din est oferă spaţiul necesar pentru extinderea infrastructurii de energie eoliană, datorită densităţii mai mici a populaţiei.
„Succesul tranziţiei energetice va fi decis în est.
Cu toate acestea, tocmai aici s-a dezvoltat o rezistenţă sensibilă, pe care AfD o mobilizează din ce în ce mai mult politic”, a declarat Matthias Diermeier, cercetător la institutul economic german IW Köln.