Țara în care angajații pot ignora apelurile șefilor după program fără teamă de consecințe

Spread the love

  Această normă vine ca o gură de aer proaspăt pentru persoanele care se simt copleșite de presiunea de a răspunde la comunicările de serviciu în afara programului de lucru.

 Legea permite acum angajaților să ignore apelurile sau mesajele primite de la angajatori după terminarea zilei de muncă, fără a se teme de repercusiuni.

 Măsura a fost luată în contextul în care un studiu recent arăta că australienii lucrau în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an.

Este important de menționat că noua lege nu interzice complet contactarea angajaților după program.

În schimb, oferă angajaților dreptul de a nu răspunde, cu excepția situațiilor considerate rezonabile.

 În cazul unor dispute, angajatorii și angajații sunt încurajați să găsească soluții împreună.

Dacă nu se ajunge la un acord, Comisia australiană pentru muncă echitabilă (FWC) poate interveni.

Acest organism are puterea de a ordona angajatorilor să înceteze contactarea angajaților în afara orelor de lucru sau, în cazuri justificate, poate cere angajaților să răspundă.

 Nerespectarea deciziilor FWC poate duce la amenzi substanțiale, de până la 19.

000 de dolari australieni pentru un angajat și până la 94.

000 de dolari australieni pentru o companie, notează BBC.

Sindicatele au salutat această inițiativă, văzând-o ca pe un pas important spre un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.

 John Hopkins, expert în relații de muncă de la Swinburne University of Technology, subliniază că beneficiile se extind și asupra angajatorilor, argumentând că angajații odihniți sunt mai productivi și mai loiali.

Reacțiile angajaților au fost mixte.

 Unii, precum Rachel Abdelnour din industria publicității, consideră legea ca fiind crucială pentru a se putea deconecta de la tehnologie.

 Alții, ca David Brennan din sectorul financiar, sunt sceptici cu privire la impactul real al acestei legi în domeniile lor de activitate, unde se așteaptă disponibilitate constantă.

Australia se alătură astfel unui grup de peste 20 de țări, majoritatea din Europa și America Latină, care au norme similare pentru a proteja timpul liber al angajaților și a promova un mediu de lucru mai sănătos.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns