LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 914. Atacuri la Belgorod şi în Kramatorsk / Invadatorii au făcut cunoştinţă cu Palianîţia / Scade încrederea ruşilor în Putin / Zelenski afirmă că ar sprijini organizarea celui de-al doilea summit de pace de către India

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 914.

Ucraina a marcat Ziua Independenţei cu un suchimb de prizonieri cu Rusia Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că un număr mare de militari şi echipamente ale forţelor armate belaruse s-au adunat în apropierea frontierei belaruso-ucrainene sub pretextul unor exerciţii militare, informează Ukrainska Pravda.

Foşti membri ai companiei militare private ruse Wagner (PMC) au fost, de asemenea, văzuţi în aceeaşi zonă.

Ministerul ucrainean de Externe a îndemnat Belarusul să evite să facă o greşeală tragică sub presiunea Moscovei.

Vezi mai multe articole din categoria social Ucraina este angajată în favoarea păcii, dar nu în detrimentul renunţării la teritoriul său, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mass-media indiene, relatează Kyiv Independent.

„Când spuneţi „diplomaţie”, sunt de acord cu ea, dar aş dori să văd paşi concreţi care nu sunt în detrimentul a 30% din statul nostru şi nu în detrimentul populaţiei noastre.

Dacă există un astfel de plan, suntem cu toţii pentru el”, a declarat Zelenski.

La sfârşitul lunii iulie, Zelenski a declarat că Ucraina va finaliza „un plan de acţiune pentru pace” până la sfârşitul lunii noiembrie.

Social-democratul Michael Roth, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (Parlamentul german – n.

r.

) din partea partidului lui Olaf Scholz, consideră că împrumutul de 50 de miliarde de dolari prevăzut de partenerii internaţionali pentru Ucraina ar trebui să fie acordat Kievului în plus faţă de asistenţa militară bilaterală existentă a Germaniei, şi nu în locul acesteia, scrie Ukrainska Pravda, citând publicaţia germană Die Welt.

Letonia şi Ucraina au semnat un memorandum de înţelegere privind securitatea cibernetică, care va crea un cadru juridic pentru cooperare şi va asigura utilizarea resurselor tehnice şi umane în acest domeniu, relatează publicaţia Delfi, citată de Ukrainska Pravda.

În plus, memorandumul de înţelegere prevede cooperarea în educaţie, cercetare, dezvoltare şi inovare, organizarea de evenimente publice comune şi alte acţiuni de comun acord.

Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra teritoriului regiunii Belgorod în această dimineaţă, în jurul orei 10:50 (la fel ca în România).

Ministerul rus al Apărării a declarat acest lucru pe Telegram.

Rusia a lansat peste 43.

000 de rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei de la începutul invaziei sale, în februarie 2022, a scris preşedintele ucrainean Zelenski pe Telegram.

„În doi ani şi jumătate de război total, Rusia a tras aproximativ 10.

000 de rachete de diferite tipuri şi peste 33.

000 de rachete antiaeriene în Ucraina.

Atacurile asupra oraşelor noastre pot fi oprite lovind purtătorii acestor arme, avioanele ruseşti, pe aeroporturile militare”, se arată în mesaj.

Forţele ruse au lansat nouă drone kamikaze peste Ucraina aseară, dintre care opt au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat acest lucru, adăugând că ruşii au lansat şi şase rachete.

Ruşii au folosit o rachetă de croazieră Iskander-K, o rachetă balistică Iskander-M şi şase rachete ghidate X-59/X-69 pentru a ataca regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov şi Doneţk.

Cu toate acestea, precizează Forţele Aeriene, majoritatea rachetelor nu şi-au atins ţintele.

Cele opt drone distruse au fost interceptate în regiunea Mikolaiv.

Doi jurnalişti au fost răniţi, iar un al treilea a dispărut sub dărâmături, după un atac rusesc efectuat pe timp de noapte asupra unui hotel din Kramatorsk, estul Ucrainei.

Autorităţile regionale au furnizat informaţia.

„Un hotel a fost vizat în oraş: două persoane sunt în prezent rănite şi o persoană este sub dărâmături”, a scris şeful regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, pe Telegram.

Cinci civili au fost ucişi şi alte 12 persoane au fost rănite într-un atac ucrainean în regiunea Belgorod din Rusia, la graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Atacul asupra satului Rakitnoe „a costat viaţa a cinci civili”, a spus Gladkov, precizând că „12 persoane sunt rănite (patru grav), inclusiv trei minori”.

///////////////////// Ucraina a sărbătorit ieri Ziua Independenţei, declarată în urmă cu 33 de ani de Parlamentul Republicii Sovietice de atunci, apoi confirmată cu referendumul de la 1 decembrie.

  Preşedintele polonez Andrzej Duda şi prim-ministrul lituanian Ingrida Simonite au fost primiţi în capitala Ucrainei în cadrul unei ceremonii simbolice, deoarece, pe lângă faptul că se numără printre cei mai solizi aliaţi din prima zi a invaziei decise de Vladimir Putin, toate cele trei naţiuni au fost reunite în Confederaţia polono-lituaniană, un centru politic şi economic dezmembrat de Austria, Prusia şi Rusia în anii 1700.

Nu numai atât.

Zelenski a ales această zi pentru a dezvălui că, pentru prima dată, forţele armate au folosit „cu succes” împotriva ruşilor „o clasă complet nouă de arme”, o „rachetă-dronă numită Palianîţia”, fabricată în întregime în Ucraina, a cărei pronunţie este grea pentru ruşi.

Zelenski a subliniat apoi că noua rachetă cu dronă „de casă” este o modalitate de a acţiona „în timp ce unii parteneri sunt lenţi în decizii” şi le-a cerut din nou partenerilor să „ridice” restricţiile privind utilizarea armelor.

Ucraina a primit felicitări de la majoritatea aliaţiaţilor, inclusiv România, cu Uniunea Europeană şi NATO în frunte.

Zelenski susţine că nu poate vorbi „deschis” despre operaţiunea de la Kursk, dar unul dintre obiective este, spun analiştii militari, să ia cât mai mulţi prizonieri ruşi şi apoi să-i schimbe cu propriii săi deţinuţi.

Un plan care funcţionează: 115 ucraineni s-au întors acasă de Ziua Independenţei.

Un alt motiv al atacului ar fi să zdruncine puterea lui Vladimir Putin.

Site-ul independent rus Meduza relatează că site-ul Centrului Rus de Cercetare a Opiniei Publice dezvăluie că ratingul de aprobare al lui Putin în săptămâna 12-18 august a scăzut cu 3,5% faţă de săptămâna precedentă, ajungând la 73,6%.

Conform institutului de sondare a opiniei, este „o scădere record” a indicatorilor de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse, în februarie 2022.

 

Lasă un răspuns