LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 913. 30 de luni de la momentul în care Putin a declanşat „operaţiunea militară specială” / Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei cu ajutor militar primit din SUA / Duda, la Kiev / Belarus şi Iran felicită Ucraina de ziua independenţei

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 913.

30 de luni de la momentul în care Putin a declanşat „operaţiunea militară specială” În discursul său rostit la Kiev cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, preşedintele polonez Andrzej Duda şi-a exprimat încrederea că Ucraina îşi va putea apăra libertatea şi că „războiul se va încheia curând cu victoria [Ucrainei]”.

El a subliniat, de asemenea, că legăturile dintre Ucraina şi Polonia sunt mai puternice decât orice diferenţe, relatează Ukrainska Pravda.

Vezi mai multe articole din categoria social El a lăudat lupta eroică a ucrainenilor pentru a-şi păstra independenţa şi a promis că Polonia va sprijini Ucraina până când aceasta va câştiga războiul împotriva Rusiei.

Belarus şi Iran au felicitat Ucraina cu ocazia împlinirii a 33 de ani de independenţă faţă de fosta Uniune Sovietică, în ciuda legăturilor strânse ale celor două ţări cu Rusia, relatează Sky News.

Potrivit agenţiei de ştiri belaruse Belta, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că cetăţenii săi au avut „întotdeauna un respect special şi o consideraţie caldă” pentru poporul ucrainean.

„Suntem uniţi nu numai de soarta comună şi de legăturile de familie, ci şi de dorinţa de a fi prieteni şi de a ne înţelege cu vecinii”, a spus el.

Washingtonul a anunţat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Departamentul de apărare al SUA a declarat că ajutorul suplimentar vizează satisfacerea „celor mai urgente nevoi” ale Kievului, inclusiv capacităţi de apărare aeriană, muniţie pentru sisteme de rachete şi arme de artilerie şi antitanc.

Volodimir Zelenski spune că invazia Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost o mişcare preventivă pentru a opri atacurile ruseşti în nordul Ucrainei şi asupra oraşului Sumî, relatează Sky News.

El a declarat într-o conferinţă de presă că invazia a fost dificilă, dar a înregistrat progrese pozitive.

Ucraina va face tot posibilul pentru a-l forţa pe Vladimir Putin să pună capăt războiului prin diplomaţie pentru a economisi timp şi oameni, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a sugerat că, dacă acest lucru nu se întâmplă, Kievul ar fi pregătit să o facă prin forţă, relatează Sky News.

Ucraina şi Rusia au convenit să facă schimb de 115 prizonieri de război.

  Oficialii ucraineni au declarat că cei 115 militari eliberaţi sunt recruţi, dintre care mulţi au fost luaţi prizonieri în primele luni ale invaziei Rusiei, scrie Sky News.

Printre aceştia se numără aproape 50 de soldaţi capturaţi de forţele ruse de la oţelăria Azovstal din Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 115 soldaţi ruşi au fost capturaţi în regiunea Kursk.

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care interzice Biserica Ortodoxă legată de Moscova din Ucraina.

Decizia a fost publicată pe site-ul Parlamentului ucrainean.

Zelenski a aprobat legea, criticată de Moscova, în ziua marcării independenţei Kievului faţă de Uniunea Sovietică, 24 august 1991, şi la doi ani şi jumătate de la invazia rusă.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a sosit la Kiev pentru o vizită neanunţată – a cincea sa de la începutul invaziei ruse – pentru a marca Ziua Independenţei Ucrainei.

„Preşedintele Republicii Polone participă la sărbătorile care marchează cea de-a 33-a aniversare a independenţei Ucrainei”, a declarat biroul prezidenţial polonez pe reţelele de socializare, postând un videoclip cu Duda coborând din tren la Kiev.

  Aseară, sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât trei rachete ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.

Guvernatorul interimar al regiunii, Alexei Smirnov, a relatat acest lucru pe canalul său Telegram.

„Trei rachete ucrainene au fost distruse aseară pe cerul regiunii Kursk.

Datorită luptătorilor de apărare aeriană şi apărătorilor de frontieră”, a scris Smirnov.

Tass o raportează.

„Bunicul bolnav al Pieţei Roşii” nu îi va dicta „liniile roşii” ucrainenilor: preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru într-un mesaj video, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, în ziua aniversării a 33 de ani de la declararea independenţei ţării.

Rbc-Ucraina o raportează.

Mesajul video a fost înregistrat din regiunea Sumî.

„Ucraina.

Pământul nostru.

Dăruit de Dumnezeu.

Sărutat de soare.

Legănat de vânturi.

Apărat de foc.

Apărat de fii şi fiicele sale.

Nu poate fi confundat cu nimic altceva.

Nu poate fi dat niciodată nimănui.

Ziua Mondială fericită.

Independenţa Ucrainei!”.

Preşedintele ucrainean scris acest lucru pe X de Ziua Independenţei.

Forţele ruse au atacat ieri regiunea ucraineană Zaporojie, din sud-estul ţării, cu 132 de drone, cel puţin patru rachete şi peste 160 de focuri de artilerie: şeful administraţiei militare regionale, Ivan Fedorov, a anunţat acest lucru la Telegram.

„Statele Unite trimit un nou pachet de arme şi echipamente necesare urgent pentru a sprijini forţele militare ale Ucrainei în apărarea împotriva atacurilor în curs ale Rusiei.

Acest sprijin va ajuta Ucraina să-şi protejeze trupele, oamenii săi şi să-şi întărească capacităţile de primă linie”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Joe Biden l-a sunat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, care este marcată astăzi.

Casa Albă afirmă acest lucru, subliniind că Biden i-a reiterat lui Zelenski sprijinul Americii pentru poporul ucrainean.

Biden a anunţat apoi un nou pachet de ajutor, care include rachete de apărare aeriană şi muniţie.

„Când a început invazia fără sens a Rusiei, Ucraina era o ţară liberă.

Astăzi este încă liberă.

Şi războiul se va încheia cu o Ucraina suverană liberă şi independentă.

Rusia nu va câştiga”, a spus Biden.

///////////////////////////// După mai bine de 900 de zile de război, Rusia nu şi-a atins ţinta pe front: bombardează permanent Ucraina, care însă nu are de gând să cedeze.

Numărul morţilor şi răniţilor ar fi depăşit 600.

000 de oameni în tabăra ruşilor.

La rândul său, Ucraina face eforturi disperate, ajutată de forţele aliate, să-i alunge de pe teritoriul său pe invadatori.

Şansele nu sunt prea mari câtă vreme Moscova alimentează linia frontului cu noi şi noi recruţi.

Ucraina a mutat războiul în Rusia, pentru a puncta la capitolul imagine şi pentru a face rost de prizonieri pe care să-i schimbe ulterior cu oameni de-ai săi aflaţi în activitate la ruşi.

Pacea nu este luată în calcul decât la nivel declarativ.

Pare că nimeni n-o doreşte, cu adevărat, în acest moment.

Dacă ar decide să-şi pună armele în rastel, Rusia ar părea că-şi recunoaşte înfrângerea, iar Ucraina nu vrea mai puţin decât retragerea necondiţionată a trupelor de pe teritoriul său şi să-şi recupereze integral situaţia din 2004, anul când a fost anexată ilegal Crimeea.

Sancţiunile occidentale nu au avut efectul scontat, cu toate că Rusia este tot mai izolată la nivel mondial.

Singurii parteneri rămaşi Kremlinului sunt ţări precum China, Iran, Belarus şi Coreea de Nord.

Cu mandat de arestare internaţională emis pe numele lui de către Curtea Penală Internaţională, Putin nu merge în vizite decât în ţările în care ştie sigur că va fi protejat şi nu va fi dat pe mâna Justiţiei.

Zelenski aşteaptă ca în SUA să câştige alegerile prezidenţiale democrata Kamala Harris, cunoscut fiind că Donald Trump, care şi-a exprimat intenţia de a scoate America din NATO, nu are de gând să sprijine Ucraina aşa cum a făcut-o administraţia Joe Biden şi să-l înfrunte pe dictatorul de la Moscova.

 

Lasă un răspuns