Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a anunţat că cea mai puternică bancă centrală din lume este pregătită să reducă ratele dobânzilor din SUA în septembrie, dar a avertizat că riscurile pentru piaţa muncii au crescut.
„A sosit momentul ca politica să se ajusteze”, a declarat vineri preşedintele Rezervei Federale într-un discurs extrem de aşteptat la Jackson Hole, Wyoming.
„Direcţia de deplasare este clară, iar momentul şi ritmul reducerii ratelor vor depinde de datele primite, de evoluţia perspectivelor şi de echilibrul riscurilor”, scrie Financial Times.
Powell a declarat că Fed va face „tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini o piaţă a muncii puternică, în timp ce facem progrese suplimentare către stabilitatea preţurilor”.
În comentariile care au stimulat pieţele bursiere, el a avertizat că „riscurile crescătoare la adresa inflaţiei s-au diminuat, iar riscurile descrescătoare la adresa ocupării forţei de muncă au crescut”.
Vezi mai multe articole din categoria economic Remarcile făcute în cadrul simpozionului anual al Fed din Kansas City au reprezentat cel mai puternic semnal de până acum al preşedintelui Fed, potrivit căruia banca centrală a SUA va reduce în curând ratele dobânzilor de la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, de 5,25-5,5 %.
Următorul vot al Fed va avea loc la mijlocul lunii septembrie, cu şase săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
Economia, inflaţia şi costurile ridicate ale împrumuturilor au reprezentat preocupări majore pentru alegătorii americani, afectând ratingurile de aprobare ale preşedintelui Joe Biden.
Randamentele Trezoreriei SUA şi dolarul au scăzut uşor, investitorii mizând pe reduceri mai mari ale ratei Fed în acest an.
Randamentul pe doi ani, care reflectă aşteptările privind rata dobânzii, a scăzut cu 0,06 puncte procentuale, până la 3,95 %.
Acţiunile de pe Wall Street au extins câştigurile iniţiale, S&P 500 crescând cu 1,2% şi apropiindu-se de maximul istoric din iulie.
Dolarul a scăzut cu 0,3 procente faţă de un coş de valute rivale.
Pieţele estimează în prezent o probabilitate de aproximativ 33% de reducere a ratei cu o jumătate de punct procentual luna viitoare, comparativ cu aproximativ 28% înainte de discursul lui Powell.
Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump l-a avertizat recent pe Powell să nu reducă ratele înainte de vot.
Dar unii economişti şi parlamentari democraţi au acuzat deja Fed că se mişcă prea încet, crescând riscurile de recesiune.
Reducerea ratelor dobânzilor ar alinia banca centrală a SUA la multe dintre băncile sale similare, care au relaxat, de asemenea, condiţiile monetare pe măsură ce inflaţia a scăzut în economiile dezvoltate.
Banca Centrală Europeană a redus dobânda sa cheie pentru depozite cu un sfert de punct în iunie, până la 3,75 % – prima reducere din ultimii aproape cinci ani – înainte de a se menţine fermă în iulie.
Alte două reduceri de un sfert de punct sunt aşteptate în acest an.
În august, într-un vot pe muchie de cuţit, Banca Angliei şi-a redus, de asemenea, rata dobânzii de politică monetară, deşi guvernatorul Andrew Bailey a respins ideea unei serii succesive de reduceri.
Powell a declarat că inflaţia a scăzut „semnificativ” de la o explozie neaşteptată la începutul anului, într-o măsură în care „încrederea sa a crescut că inflaţia se află pe o traiectorie sustenabilă” înapoi la obiectivul de 2% al Fed.
Presiunile asupra preţurilor au scăzut fără o creştere accentuată a pierderilor de locuri de muncă, sfidând previziunile multor economişti privind o încetinire a creşterii economice în cea mai mare economie a lumii.