Germania a stabilit data viitoarelor alegeri parlamentare. Olaf Scholz vrea să obţină un al doilea mandat, însă partidele de la guvernare scad în sondaje

Spread the love

Biroul preşedintelui Frank-Walter Steinmeier a declarat vineri că şeful statului a aprobat recomandarea guvernului şi a stabilit oficial data alegerilor pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului.

Alegerile vor avea loc duminică, 28 septembrie 2025, conform AP.

Bundestagul alege apoi cancelarul, după săptămâni sau uneori luni de negocieri.

Vezi mai multe articole din categoria externe Olaf Scholz a devenit cancelar în decembrie 2021 prin formarea unei coaliţii între Partidul Social-Democrat (SPD), formaţiunea ecologistă Alianţa ’90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP).

Alianţa, care reuneşte partide care nu erau în mod tradiţional aliate, a devenit cunoscută pentru luptele interne frecvente.

Săptămâna trecută, liderii săi au convenit asupra detaliilor bugetului pentru 2025, la câteva săptămâni după ce un acord iniţial s-a împotmolit într-o nouă dispută care a afectat şi mai mult imaginea guvernului.

Alegerile europarlamentare din iunie au produs rezultate dezastruoase pentru partidele aflate la guvernare.

Acestea au adus o victorie clară pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi o clasare pe locul al doilea pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Olaf Scholz a declarat luna trecută că va încerca să obţină un al doilea mandat de cancelar al Germaniei, în pofida sondajelor care arată că doar o treime din membrii partidului său doresc ca el să îi conducă la următoarele alegeri.

CDU, care a condus Germania timp de 16 ani, până în 2021, sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, încă nu şi-a ales contracandidatul pentru Scholz.

Germania este ţara cu cea mai mare populaţie din UE şi are cea mai mare economie din Europa.

   

Lasă un răspuns