Indemnizația socială nu scade sub 1.281 de lei. Ministerul Muncii: ,Dacă pensia recalculată este mai mică, diferența se va suporta de la bugetul de stat”.

Spread the love

  De la 1 septembrie 2024, toți pensionarii care beneficiază de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.

281 de lei, potrivit unei informări publicate, miercuri, de Ministerul Muncii.

 Clarificările vin în contextul în care deciziile de recalculare primite de unii pensionari conțineau erori de calcul, iar cuantumul pensiei a scăzut.

 „Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.

281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.

281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat”, informează, miercuri, Ministerul Muncii.

 Astfel, „indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.

281 de lei”, arată sursa citată.

 Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, indemnizația socială nu se modifică până la finalul anului 2024.

 În cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:*cuantumul rezultat în urma recalculării;*suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.

281 de lei;„Indemnizația socială rămâne 1.

281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența se va suporta de la bugetul de stat”, conform Ministerului Muncii.

 Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.

 Din 2009, când valoarea indemnizației sociale era de 300 de lei, aceasta s-a majorat anual până la 1.

281 de lei, în 2024.

                                                                                    În prezent, în indemnizația socială sunt 1.

044.

668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizația socială 953.

776 de pensionari (începând din septembrie).

În urma recalculării, peste 82% din pensii au fost majorate, adică aproape 4 milioane de seniori vor primi pensii mai mari.

În același timp, peste 800.

000 vor rămâne cu același venit.

Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia de recalculare în instanță.

 Conform legii, aceștia au la dispoziție 45 de zile pentru a depune contestația din momentul în care au primit decizia de recalculare.

 Inițial, pensionarii se pot adresa la casele de pensii din teritoriu pentru a solicita o verificare a deciziei, iar în cazul în care se găsesc nereguli, va fi emisă o decizie de revizuire.

 „Noi ne așteptăm ca o mare parte dintre pensionari să vină să se intereseze cu privire la această decizie de recalculare, iar noi să fim cu toții în măsură să oferim aceste relații tuturor.

Deci trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audiență la directorul instituției, fie prin birourile de relații cu publicul și ca ultimă soluție aș vedea eu această posibilitate de a merge în instanță”, declara săptămâna trecută șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

 Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor a început vineri, 16 august, iar pensionarii vor primi deciziile până spre finalul lunii, în 30 august 2024.

Livrarea banilor va începe în 2 septembrie, iar pe data de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc banii pe card.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns