Blinken a ajuns în Qatar cu misiunea de a intermedia un acord de încetare a focului în Gaza

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marţi la Doha în următoarea etapă a efortului diplomatic de a obţine o încetare a focului în Gaza şi un acord de eliberare a ostaticilor, în condiţiile în care între Israel şi Hamas persistă dispute majore.

Blinken a ajuns în Qatar cu misiunea de a intermedia un acord de încetare a focului în Gaza Blinken s-a întâlnit marţi mai devreme la Cairo cu preşedintele Egiptului, Abdel-Fattah El-Sisi, a cărui ţară contribuie de luni de zile la medierea discuţiilor din Gaza, alături de SUA şi Qatar.

Sisi a declarat după întâlnirea lor că este timpul să se pună capăt războiului de 10 luni din Gaza şi a avertizat cu privire la extinderea conflictului în regiune, scrie Reuters.

Vezi mai multe articole din categoria externe Vizita lui Blinken în regiune a inclus, de asemenea, întâlniri în Israel luni.

El a declarat că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a acceptat o „propunere de tranziţie” din partea SUA, menită să reducă diferenţele dintre cele două părţi, după ce discuţiile de săptămâna trecută s-au oprit fără niciun progres, şi a îndemnat Hamas să o accepte de asemenea.

Un înalt oficial al administraţiei Biden a declarat reporterilor care călătoresc cu Blinken că SUA se aşteaptă ca discuţiile privind încetarea focului să continue în această săptămână.

Gruparea militantă palestiniană nu a respins explicit propunerea.

Dar Hamas a declarat că aceasta anulează ceea ce a fost convenit anterior, fără a preciza în ce mod, şi a acuzat Israelul şi aliatul său american de derularea negocierilor cu rea-credinţă.

Miza este soarta micii şi aglomeratei Gaza, unde campania militară a Israelului a ucis peste 40.

000 de oameni începând din octombrie, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, şi a ostaticilor rămaşi acolo.

Lasă un răspuns