Washington Post: Kievul şi Moscova urmau să negocieze în secret o încetare parţială a focului. Incursiunea Ucrainei a schimbat planurile

Spread the love

Washington Post: Kievul şi Moscova urmau să negocieze în secret o încetare parţială a focului.

Incursiunea Ucrainei a schimbat planurile Discuţiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator şi s-a întâlnit separat cu delegaţiile ucraineană şi rusă, au fost date peste cap de incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk de săptămâna trecută, potrivit oficialilor citaţi de Washington Post.

Disponibilitatea de a se angaja în negocieri de încetare parţială a focului a reprezentat o schimbare pentru ambele ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar lua în considerare o încetare completă a focului doar dacă Rusia şi-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o şi anexat-o în 2014.

Vezi mai multe articole din categoria externe Pe de altă parte, Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi cele patru regiuni ucrainene, pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Un diplomat informat cu privire la discuţii a declarat pentru Washington Post că oficialii ruşi şi-au amânat întâlnirea cu oficialii qatarioţi după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei.

Delegaţia Moscovei a descris acţiunea Kievului drept „o escaladare”, adăugând că autorităţile ucrainene nu au avertizat Doha cu privire la planurile sale.

Diplomatul familiarizat cu discuţiile a declarat că, în ultimele două luni, Qatarul a discutat cu Moscova şi Kievul despre planificarea unui moratoriu asupra loviturilor energetice.

Oficialul a declarat că cele două părţi au convenit asupra unui summit la Doha, rămânând de pus la punct doar detalii minore.

„După Kursk, ruşii s-au împotrivit”, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuţiile.

Pe de altă parte, ucrainenii au preferat ca un posibil acord privind încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice să fie încheiat într-un mod similar cu acordul privind cerealele negociat de Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite în 2022.

Ulterior, anul trecut, Rusia s-a retras din acord.

De la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, Kievul s-a declarat deschis negocierilor de pace atâta timp cât integritatea teritorială a Ucrainei este respectată.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a impus o serie de condiţii de încetare a ostilităţilor care nu se aliniază cu perspectivele Kievului.

În luna iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina intenţionează să pună capăt etapei fierbinţi a războiului până la sfârşitul anului.

 

Lasă un răspuns